W zimie i na przednówku, w oczekiwaniu na świeże warzywa surówka z kapusty. Jest lokalna, tania, zdrowa i niskokaloryczna. Ma dużo witaminy C, witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny - stąd dla rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i K użyłam tłuszczu dla sosu jogurtowego.
Proste surówki, ale smaczne, dlatego tu zapisane. Kapusta nie pływa w sosie, jest to zabieg celowy, on ma bowiem tylko ją doprawić i uczynić ją smaczniejszą.
Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-musztardowym
Składniki:
- 500 g kapusty białej
- sól
- 1 marchewka
- 1 słodkie jabłko
- natka pietruszki
na sos:
- 3 łyżki/45 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka/15 ml majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy chrzanowej (albo innej)
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.
Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę (błonnik, witaminy). Marchewkę obrać ze skórki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
Połączyć składniki sosu, dodać do kapusty, marchwi i jabłka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Surówka z białej kapusty z sosem na bazie oleju roślinnego
Składniki:
- 500 g kapusty białej
- sól
- 1 marchewka
- 1 słodkie jabłko
- natka pietruszki
na sos:
- 3-4 łyżki/45- 60 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 1-2 łyżeczki musztardy ziarnistej - francuskiej (albo innej)
- pieprz
- nieco soku z cytryny
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza..
Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę.
Marchewkę obrać ze skórki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
Połączyć składniki: kapustę, marchew i jabłko, dodać posiekaną natkę pietruszki a także olej, musztardę, pieprz i sok z cytryny. Surówce dobrze służy odstawienie na około godzinę.
Obie surówki bardzo mi się podobają. Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Ta pierwsza jest w moim guście. Na pewno spróbuję (już zapisałam)
OdpowiedzUsuńNina - na miniaturce Durszlakowej wyglądasz jak Iwona Pavlovic. Zawsze się na to nabieram :))
OdpowiedzUsuńJablko powiadzasz? Czesto gosciu u mnie druga wersja a zamiast jablka daje papryke i do sosu dodatkowo zabek przecisnietego czosnku i odrobine miodu. A pierwsza wersje wybróbuje przy okazji.
OdpowiedzUsuńA mi się chyba bardziej podoba ta druga, chociaż pierwszą znam ale bez jabłka :)
OdpowiedzUsuńNina dobrze ze takie przepisy wstawiasz. Proste znaczy smaczne :)
rzadko takie wstawiam, na ogół na specjalne życzenie i to tych realnych (w sensie nie-wirtualnych) znajomych :)
UsuńTa druga wersja z olejem rzepakowym to stały punkt w naszym menu :) warzywa, olej, cytryna - same witaminki! :)
OdpowiedzUsuńzwłaszcza w zimie i na przednówku, prawda?
UsuńZawsze robilam surówkę- kapusta, cebula marchew, majonez, teraz zrobilam twoim pierwszym sposobem i wyszła duzo lepsza. Bardziej lekka, domownicy wcinali aż im sie uszy trzęsły
OdpowiedzUsuńto bardzo się cieszę :)
UsuńPozwól, że dziś popołudniu skorzystam z Twojego pierwszego przepisu! :))
OdpowiedzUsuń