wtorek, 17 kwietnia 2012

Sernik kajmakowo-czekoladowy






To jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. Składa się z kilku warstw. Czekoladowo-kajmakowego spodu, kremowego środka i wierzchu z przepyszną polewą kajmakową i solonymi, lekko uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Jest bardzo prosty w wykonaniu - i szybki (zwłaszcza jeśli kupimy gotową masę kajmakową), po prostu nie może się nie udać. Niezwykle kremowy, zwarty i ciężki. Masa serowa jest umiarkowanie słodka, gdyż spód i polewa dopełniają całości. Sernik jest niski, ale to jego zaleta - warstwa serowa nie jest bowiem dominująca nad pozostałymi. Oczywiście można upiec w mniejszej formie - np. 21 cm, wówczas będzie to bardziej sernik niż deser serowo-snickersowy. 

Sernik z kajmakiem (masą krówkową) i solonymi orzeszkami - czyli "kajmakowo - czekoladowy"/dulce de leche cheesecake with salted peanuts and chocolate


Składniki:
  • 250 g półsłodkich (i lekko słonych) herbatników w mlecznej polewie (typu digestive
  • 80 masła
  • 6 łyżek/90ml solonych orzeszków ziemnych
  • 1 puszka (510 g) mleka skondensowanego słodzonego albo gotowej masy krówkowej
  • 750 g sera śmietankowego na serniki - potrójnie zmielonego (o zawartości około 4% tłuszczu),  o temperaturze pokojowej
  • 200 ml gęstej, słodkiej śmietany o zawartości 30 lub 36%,  o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka, średniej wielkości, o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki/75 ml mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności od siły ekstraktu) albo ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii ewentualnie cukier waniliowy
Wykonanie:

Przygotowanie masy krówkowej:

Można kupić w sklepach mleko skondensowane słodzone, które jest już ugotowane - polecam gotową masę krówkową przede wszystkim by zaoszczędzić czas. Jeśli natomiast mamy mleko skondensowane słodzone w formie płynnej, to należy je włożyć (tzn. nieotwartą puszkę) do sporego garnka, zalać dużą ilością wody (tak by nie wyparowała przez cały czas gotowania) i gotować na średnim ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić w garnku i otworzyć puszkę.

Przygotowanie sernika:

Masło pokroić na małe kawałki i roztopić na małym ogniu. Przestudzić.

Piekarnik włączyć ustawiając temperaturę grzania na 130 stopni C (grzanie góra-dół).

Ciastka włożyć do malaksera/miksera/robota kuchennego i zemleć na pył. Dodać roztopione masło, przez chwilę jeszcze miksować.

Tortownicę o szerokości 27 cm wyłożyć masą ciasteczkową, ugniatając równo spód - łyżką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej - masa wówczas lekko stężeje.

Do miski włożyć ser i śmietanę, połączyć dokładnie z cukrem pudrem - można łyżką albo mikserem ręcznym (przez 2-3 minuty). Dodać jajka (w całości), wanilię i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć.

Tortownicę wyjąć z lodówki, na spód wyłożyć 150g masy kajmakowej - równo ją rozprowadzając po całej powierzchni (wyjdzie niezbyt gruba warstwa). Wylać masę serową.

Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim poziomie przez 90 minut. Środek ciasta ma być ścięty.

Jak większość serników - należy go studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Po wystudzeniu przygotować polewę. Otwartą puszkę z kajmakiem włożyć do garnka z wodą i na średnim ogniu doprowadzić do pogrzania masy w puszce - będzie wówczas bardziej plastyczna i łatwiej da się rozprowadzić na cieście.

Na suchej teflonowej patelni uprażyć - przez kilka minut - grubo posiekane orzeszki.

Wierzch sernika równo posmarować masą kajmakową (wystarczy 250 g, owszem - można zużyć całość puszki, ale na pewno znajdzie i inne zastosowania) i posypać orzeszkami.

Ciasto przykryć folią aluminiową i włożyć na lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

23 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i smacznie! Uwielbiam:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Uwielbiam takie połączenie! Uwielbiam serniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędny sernik :) co ja bym dała za kawałek

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik zachwycajacy, z przepysznymi smakami, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego rodzaju ciasta. Slicznie wyszlo.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smakowicie:) a połączenie orzeszków i karmelu jest doskonałe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pierwszym zdjęciu ten sernik mówi: odgryź kawałek, ale jako to zrobić ?:D pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam taki sernik, ale za każdym razem uparcie unikam orzeszków ;) czas się przełamać ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny, jak z cukierni taki idealnie rowny

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niebiańsko! Pokochałam ten sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis! Zapiszę sobie, bo widzę, że będzie warto go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa i za odwiedziny :) serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka ilość cukru pudru do masy serowej? Szykuje się do robienia i nie mogę znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście zapomniałam o tym, proszę dać 3/4 szklanki/1 szklankę - w zależności od sera i Pani preferencji (najlepiej próbować masy - oczywiście przed dodaniem jajek i mąki) - masa nie może być bardzo słodka - powinna być taka jak ser którym przekładamy naleśniki, bo słodki będzie wierzch kajmakowy

      Usuń
    2. b. dziękuję za zauważenie braku i życzę powodzenia w pieczeniu

      Usuń
    3. Czy mogę dodać normalna rzadką śmietankę 30%? Z góry dziekuje za odpowiedź.

      Usuń
    4. Nie ma gwarancji, ze wówczas sernik będzie w miarę sztywny. Śmietanka go rozrzedzi.

      Usuń
  14. Ubilam rzadką śmietankę 36% na sztywno i delikatnie wymieszałam z serem. Wyszło bardzo dobrze, ser "trzyma się kupy". Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń