czwartek, 19 kwietnia 2012

Makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów






Na szybki obiad. Udane połączenie smaków - w oparciu o pastę z pomidorów suszonych z zalewy. Na podstawie przepisu z bloga Liski .

Makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów/Shrimp and sun-dried tomato pasta recipe 
Dla 2-3 osób

Składniki:


  • 6-7 suszonych pomidorów z oliwy (albo suszonych z torebki - zalanych 1/2 szklanki gorącej wody i odstawionych na godzinę)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej (albo oleju rzepakowego)
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)
  • 250-300 g makaronu (użyłam wstążek)
  • 250 g krewetek - mrożonych
  • 1/2 łyżki skórki z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub wędzonej/espelette) (opcjonalnie)
  • świeży szpinak, roszponka, rukola, rukiew wodna - 1 garść (lub nawet dwie)

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowywać sos.

Suszone pomidory z oliwy (a takie suche, z torebki uprzednio zalane wrzątkiem, które zmiękną) zmiksować na gładką pastę.

Mrożone krewetki włożyć do sita, zalać wrzątkiem. Cytrynę wyszorować i sparzyć - zetrzeć skórkę na drobnych oczkach.

W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek i podsmażać około pół minuty (czosnek nie może zbrązowieć), następnie dodać pastę z suszonych pomidorów, przecier pomidorowy, krewetki i odrobinę soli. Smażyć minutę-dwie.

Doprawić sokiem z cytryny. Odstawić na 2-3 minuty.

W garnku/na patelni w której przygotowywaliśmy sos, połączyć z odcedzonym makaronem i połową szpinaku. Dokładnie wymieszać.

Podawać posypane skórką cytrynową i pozostałym szpinakiem.

Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

3 komentarze:

  1. Jak ja kocham makarony! Podoba mi się to połączenie, pysznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    a ja mam pytanie dot. krewetek. Kupiłam średniej wielkości ale ciemno-szaro, wiem że są one zupełnie surowe w odróznieniu od tych różowych. Czy takich krewetek uzywałas do swojego przepisu? Bo zastanawiam się, czy w przypadku tych surowych nie powinnam podsmażyć ich kilka minut z czosnkiem a dopiero potem dodać paste z pomidorów. Proszę o pomoc! Dziekuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć. Surowe krewetki smaży się 2-3 minuty - po około minucie z każdej strony. Zrobiłabym jak mówisz - podsmażyłabym krewetki z czosnkiem, a potem dopiero dodała resztę składników.

      W razie pytań, pytaj - zawsze chętnie odpowiem.

      Nina

      P.S. Bardzo dobry wybór makaronu!

      Usuń