Na szybki obiad. Udane połączenie smaków - w oparciu o pastę z pomidorów suszonych z zalewy. Na podstawie przepisu z bloga Liski .
Makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów/Shrimp and sun-dried tomato pasta recipe
Dla 2-3 osób
Składniki:
- 6-7 suszonych pomidorów z oliwy (albo suszonych z torebki - zalanych 1/2 szklanki gorącej wody i odstawionych na godzinę)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej (albo oleju rzepakowego)
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)
- 250-300 g makaronu (użyłam wstążek)
- 250 g krewetek - mrożonych
- 1/2 łyżki skórki z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub wędzonej/espelette) (opcjonalnie)
- świeży szpinak, roszponka, rukola, rukiew wodna - 1 garść (lub nawet dwie)
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowywać sos.
Suszone pomidory z oliwy (a takie suche, z torebki uprzednio zalane wrzątkiem, które zmiękną) zmiksować na gładką pastę.
Mrożone krewetki włożyć do sita, zalać wrzątkiem. Cytrynę wyszorować i sparzyć - zetrzeć skórkę na drobnych oczkach.
W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek i podsmażać około pół minuty (czosnek nie może zbrązowieć), następnie dodać pastę z suszonych pomidorów, przecier pomidorowy, krewetki i odrobinę soli. Smażyć minutę-dwie.
Doprawić sokiem z cytryny. Odstawić na 2-3 minuty.
W garnku/na patelni w której przygotowywaliśmy sos, połączyć z odcedzonym makaronem i połową szpinaku. Dokładnie wymieszać.
Podawać posypane skórką cytrynową i pozostałym szpinakiem.
Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Jak ja kocham makarony! Podoba mi się to połączenie, pysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie dot. krewetek. Kupiłam średniej wielkości ale ciemno-szaro, wiem że są one zupełnie surowe w odróznieniu od tych różowych. Czy takich krewetek uzywałas do swojego przepisu? Bo zastanawiam się, czy w przypadku tych surowych nie powinnam podsmażyć ich kilka minut z czosnkiem a dopiero potem dodać paste z pomidorów. Proszę o pomoc! Dziekuję!
Cześć. Surowe krewetki smaży się 2-3 minuty - po około minucie z każdej strony. Zrobiłabym jak mówisz - podsmażyłabym krewetki z czosnkiem, a potem dopiero dodała resztę składników.
UsuńW razie pytań, pytaj - zawsze chętnie odpowiem.
Nina
P.S. Bardzo dobry wybór makaronu!