czwartek, 29 marca 2012

Surówka z selera i jabłka z sosem chrzanowym





Ze świeżo tartym chrzanem, który pojawia się w sklepach w okolicach Wielkanocy. Zdrowa i lekka. Jako dodatek np. do grillowanego kurczaka/innego mięsa. Chciałam uzyskać coś niskokalorycznego, bez majonezu, bo nie sztuką jest by smakowało coś, co ma milion kalorii.

Surówka z selera i jabłka z sosem chrzanowym - ze świeżo tartym chrzanem

Składniki [na sporą miskę: 4-6 porcji]:

  • 1 średni korzeń selera (ok. 420g)
  • 2 średniej wielkości jabłka - najlepiej kwaśne np. szara reneta
  • 2-3 łyżki świeżo tartego chrzanu (ewentualnie wasabi z tubki albo kremowego chrzanu bez octu)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki można zastąpić niskotłuszczową śmietaną (9-12%)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny, lub do smaku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Seler umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka pozostawić ze skórką (błonnik i wartości odżywcze!), zetrzeć je także na grubych oczkach.

Starte seler i jabłko szybko połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Doprawić - jeśli trzeba - sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podawać na przykład do mięsa.


***

indeks glikemiczny surowego korzenia selera - 35, jabłka - 35, jogurt niskotłuszczowy - 35

całość daje surówkę o niskim indeksie glikemicznym

4 komentarze:

  1. O tak, to prawda nie sztuką jest przygotować coś na bazie majonezu. Bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chrzan bardzo fajnie podkreślił smak, prawda?
    surówka ciekawa, godna skosztowania.

    OdpowiedzUsuń