Zdecydowanie pyszne śledzie. W smacznym sosie śmietanowo - musztardowym. Tak prostym do zrobienia, że prościej już się nie da. Zasada jest taka: śledzie pływają w sosie, a sos składa się z równej części musztardy ziarnistej, majonezu i śmietany (używam 9%, ale można też użyć jogurtu naturalnego). Niektórzy mawiają, że z szacunku do śledzia należy podać dobrze schłodzoną czystą. Nie trzeba, ale można :)
Śledzie w sosie śmietanowo - musztardowym
- 6 solonych filetów śledziowych - matjasów (400g), można dać nawet 8 szt. (bo sosu jest sporo)
- 4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki) kwaśnej, gęstej śmietany np. 9 lub 12% (można zastąpić jogurtem)
- 4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki) majonezu
- 4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki) musztardy ziarnistej np. francuskiej albo meksykańskiej (nieco ostrzejsza wersja, bardzo smaczna)
- opcjonalnie: 1 łyżka ostrej musztardy dijon
Śledzie, najlepiej z beczki, wymoczyć w zimnej wodzie aż do utraty słonego posmaku - zmieniając 2 lub 3 razy wodę. Trwa do kilka godzin, śledzie można zostawić do wymoczenia na całą noc.
Śledzie osączyć, pokroić każdy z filetów na dwie części.
Połączyć składniki sosu: majonez, śmietaną (albo jogurt) i musztardę. Do sosu włożyć śledzie, dokładnie przemieszać, by sos oplótł dokładnie kawałki ryby.
Odstawić na lodówki. Jeść po 2 dobach. Tak, najlepiej tyle poczekać, bo wtedy stają się najlepsze.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Lubiem :) Śledzie to jest to!
OdpowiedzUsuńdziwię się, że cała masa osób jest odmiennego zdania ;)
UsuńUwielbiam śledzie:). Z takim sosem jeszcze nie próbowałam. Prezentuje się apetycznie:)
OdpowiedzUsuńja próbowałam wielu gotowych sosów śmietanowych ze śledziami (bo jakoś sosów jest dużo więcej niż ryby...) i postanowiłam je odtworzyć. Są na pewno dużo zdrowsze :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńpyszne ja dodaję łyżeczkę cury do takiej porcji dodatkowo
OdpowiedzUsuń