Delikatny mus kanapkowy w odchudzonej wersji, z delikatną egzotyczną nutą. Może zasmakować nawet osobom nie lubiącym eksperymentów kulinarnych (przetestowane :) ). Sprawdził się zarówno jako farsz do jajek, jak i na kanapki. Jeśli faszerujemy jajka, do musu można dodać także żółtka, ale można je też wykorzystać do pysznej tarty na kruchym, cynamonowym spodzie. Przepis na mus pochodzi z książki "Ryba z fantazją", z niewielkimi zmianami.
Mus rybny w wersji azjatyckiej - do kanapek i faszerowania jajek
Składniki:
- 1 duża wędzona ryba albo 2 małe (sieja, pstrąg albo pstrąg źródlany, w sumie ok. 500g, co daje ok. 350-400g mięsa rybiego)
- 1 pęczek szczypiorku (mały)
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- 100 g twarożku białego ziarnistego - razem ze śmietanką (w oryginale: kwaśna śmietana)
- 2 łyżeczki wasabi (japoński zielony chrzan, z tubki) - dałam 1 [z jego braku można zastąpić świeżo tartym chrzanem albo kremowym chrzanem ze słoika - bez octu]
- 2 łyżeczki soku z limonek (zastępczo może być sok z cytryny)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Od ryby odkroić głowę. Rybę obrać ze skóry i oczyścić z ości.
Szczypiorek umyć, otrzepać z wody i drobno pokroić. Imbir obrać i bardzo drobno posiekać
W niedużym malakserze zmiksować serek na gładką pastę, a następnie dodać rybę, wasabi, imbir i sok z limonki i także zmiksować. Mus doprawić solą/pieprzem. Dodać drobno posiekany szczypiorek, część zachowując do dekoracji.
a w tle kanapka z chleba chrupkiego z musem rybnym
Faszerowane jajka zawsze z przyjemnością zjem:)
OdpowiedzUsuńTwoje podane po królewsku:)
Pozdrawiam!
ja też, chociaż z robieniem już gorzej ;)
Usuń