Klasyczne zestawienie smaków: cykoria + ser pleśniowy + gruszki. Sałatka jest gotowa w kilka minut.
Sałatka z cykorii, orzechów włoskich i gruszki z niebieskim serem pleśniowym
Składniki:
[1 porcja]
- 1,5 cykorii
- 30g sera pleśniowego np. niebieski lazur, gorgonzola
- 4-5 orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych
- 0,5 gruszki
- świeżo mielony pieprz
sos: krem balsamiczny np. rozmarynowy + oliwa z pierwszego tłoczenia
albo: 1 łyżka oliwy + 0,5 łyżki octu balsamicznego + 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Orzechy wyłuskać, uprażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Odstawić do ostudzenia. Jeśli nie mamy w domu kremu balsamicznego (który z octem balsamicznym diametralnie różni się smakiem - jest słodki i gęsty - warto go okryć w swojej kuchni), przygotować sos z oliwy, miodu i octu balsamicznego.
Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki (0,5 na porcję), można zgrillować na patelni, ale nie jest to konieczne.
Z cykorii odciąć końcówki liści, które są gorzkie, Liście poukładać na talerzu (można je też porwać na mniejsze części), ułożyć gruszkę, popieprzyć. Polać kremem balsamicznym i skropić oliwą - albo użyć przygotowanego sosu. Posypać serem pleśniowym - pokrojonym na małe kawałki lub pokruszonym, oraz uprażonymi orzechami.
Podawać z białym pieczywem albo jako dodatek np. do kurczaka.
Jak pięknie ułożona na cykorii. Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Nie lubię samej cykorii, ale zawsze z serem pleśniowym nabiera ciekawszego smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie :-)
OdpowiedzUsuńTo było pyyyyszne! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :) dziękuję za informację! pzdr serdecznie
UsuńSałatka jest fantastyczna, ma niepowtarzalny , oryginalny smak i zapach. Dla mnie niebo w gębie.
OdpowiedzUsuń