Banany przejrzały i nadają się do natychmiastowego zużycia? To nic. Można zrobić ten krem - z kakao i minimalną ilością składników, który jest przy okazji bezmleczny albo bardzo podobny czekodżem - na bazie czekolady (przepis TU). Z dodatkami (wanilia, kardamon, cynamon) lub bez. Przy niewielkim nakładzie pracy i brudnych naczyń, otrzymujemy smaczne smarowidło do chleba bądź ...deser.
Krem czekoladowy z bananami
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 60 ml cukru, białego lub brązowego (zmniejszyć jeśli banany są prawie czarne, b. słodkie same w sobie) [1/4 szklanki]
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki neutralnego w smaku oleju np. słonecznikowego, z pestek winogron, rzepakowego, b. dobry jest kokosowy
- 60 ml ciemnego niesłodzonego kakao
- opcjonalnie: cynamon/kawałek laski wanilii/nieco startego ziarna tonka/szczypta mielonego kardamonu
Wykonanie:
Banany obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na teflonową patelnię wsypać cukier, polać 2 łyżkami wody. Podgrzewać aż się rozpuści, dodać olej oraz pokrojone banany. Mieszać od czasu do czasu. Po około 2 minutach dodać kakao, dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać tak długo aż banany rozpadną się i całość połączy w jednolitą masę - banany rozcierałam łyżką podczas smażenia, by pulpa była bardziej gładka.
Można zmiksować mikserem, dla uzyskania idealnie jednolitej konsystencji, ale ja wolę pozostać przy minimalnej ilości brudnych naczyń.
Przechowywać w lodówce.
Mmm, ale pyszny musi być:D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten krem, dodaję kardamon. Jest wspaniały i pysznie smakuje z naleśnikami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
o, jaki smaczny krem!
OdpowiedzUsuńdo naleśników.. albo ze świeżą bułeczką i szklanką mleka ;]
fajny ten krem taka zamiast nutelli :) chętnie zrobię bo u mnie wszyscy czekoladę kochają:)
OdpowiedzUsuńHm, bardzo inspirujący przepis. Banany lubię, kakao też, ciekawe jak to smakuje w złączeniu :] Bo wygląda bardzo apetycznie i idealne dla uczulonych na laktozę :D
OdpowiedzUsuń