sobota, 28 stycznia 2012

Mus z łososia i dorsza po tajsku



Delikatny w smaku, z twistem w postaci imbiru i limonki. Na przystawkę lub na obiad - obok sałatki. Do jedzenia na zimno bądź ciepło. Przepis pochodzi z gazety "Femmes d’aujourd’hui", znaleziony na blogu Anny.



Mus z łososia i dorsza po tajsku

Składniki:
Na 4 osoby*

  • 1 łyżka utartego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 150 g filetów z dorsza bez skóry (świeżego lub rozmrożonego)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g łososia (świeżego lub rozmrożonego)
  • ½ pomarańczy
  • ½ limonki
  • olej/oliwa
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Na patelni podgrzać małą ilość oleju lub oliwy, podsmażyć lekko czosnek i imbir.

Zmiksować je z 1 całym jajkiem, dorszem, szczypiorkiem i 75 ml śmietanki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.

Zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, wycisnąć sok.  Zmiksować go z łososiem, jajkiem i resztą śmietanki, doprawić solą i pieprzem.

Foremki (ramekiny, foremki do muffinek, inne) wyłożyć folią a następnie musami, najpierw łososiowym, następnie z dorsza, lub wedle uznania.

Foremki wstawić do dużej formy wypełnionej gorącą wodą (najwygodniej włożyć foremki do naczynia i wlać wrzątek do większej formy - do mniej więcej 3/4 wysokości ramekinów/foremek) i piec w kąpieli wodnej, pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Mus nieco urośnie.

Lekko ostudzić i podawać z sałatą. Można także serwować na zimno, także na kanapki.

*WAŻNE:

Jeśli chcecie piec więcej porcji (czyli będą one mniejsze) - ja np. zrobiłam to i w ramekinach i w foremkach do muffinek, należy skrócić czas pieczenia, inaczej mus nie będzie wilgotny, a taki właśnie ma być.

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, bardzo delikatnie i puszyście. Chetnie zjadłabym z białym pieczywkiem i majonezem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus mi musowo zrobić, bo jeszcze nie robiłam, a wygląda obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elegancki i taki delikatny. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, piekne kolory. Wygląda na bardzo delikatny i rozpływający się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń