Delikatny w smaku, z twistem w postaci imbiru i limonki. Na przystawkę lub na obiad - obok sałatki. Do jedzenia na zimno bądź ciepło. Przepis pochodzi z gazety "Femmes d’aujourd’hui", znaleziony na blogu Anny.
Mus z łososia i dorsza po tajsku
Składniki:
Na 4 osoby*
- 1 łyżka utartego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 150 g filetów z dorsza bez skóry (świeżego lub rozmrożonego)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g łososia (świeżego lub rozmrożonego)
- ½ pomarańczy
- ½ limonki
- olej/oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie:
Na patelni podgrzać małą ilość oleju lub oliwy, podsmażyć lekko czosnek i imbir.
Zmiksować je z 1 całym jajkiem, dorszem, szczypiorkiem i 75 ml śmietanki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.
Zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, wycisnąć sok. Zmiksować go z łososiem, jajkiem i resztą śmietanki, doprawić solą i pieprzem.
Foremki (ramekiny, foremki do muffinek, inne) wyłożyć folią a następnie musami, najpierw łososiowym, następnie z dorsza, lub wedle uznania.
Foremki wstawić do dużej formy wypełnionej gorącą wodą (najwygodniej włożyć foremki do naczynia i wlać wrzątek do większej formy - do mniej więcej 3/4 wysokości ramekinów/foremek) i piec w kąpieli wodnej, pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Mus nieco urośnie.
Lekko ostudzić i podawać z sałatą. Można także serwować na zimno, także na kanapki.
*WAŻNE:
Jeśli chcecie piec więcej porcji (czyli będą one mniejsze) - ja np. zrobiłam to i w ramekinach i w foremkach do muffinek, należy skrócić czas pieczenia, inaczej mus nie będzie wilgotny, a taki właśnie ma być.
Wygląda smakowicie, bardzo delikatnie i puszyście. Chetnie zjadłabym z białym pieczywkiem i majonezem:)
OdpowiedzUsuńMus mi musowo zrobić, bo jeszcze nie robiłam, a wygląda obiecująco :)
OdpowiedzUsuńElegancki i taki delikatny. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, piekne kolory. Wygląda na bardzo delikatny i rozpływający się w ustach :)
OdpowiedzUsuń