Byłoby idealnie mieć w domu specjalny przyrząd, by idealnie pokroić cukinię - na cieniutkie i równe plasterki, ale jak widać (na zdjęciach) można poradzić sobie nożem. To tylko kilka składników. Cukinia jest wyrazista w smaku dzięki pesto. Dałam tu pesto z natki pietruszki, żeby było bardziej po polsku. Obok grzanek z kremem serowym z prażonymi orzechami i grzanek serwowanych z domowym pesto, stanowiło komplet przystawek przed proszonym obiadem. Polecam.
Przystawka: koreczki z grillowaną cukinią z pesto, mozzarellą i pomidorkiem koktajlowym
Składniki (na 13 koreczków):
- 1 mała, twarda cukinia
- 3/4 kulki sera mozzarella z zalewy
- 2 -4 łyżki pesto z natki pietruszki, z tego przepisu
- pomidorki koktajlowe
- ew. kilka listków świeżej bazylii
- olej do nasmarowania patelni
dodatkowo: wykałaczki
Wykonanie:
Cukinię ze skórką umyć, wytrzeć ręcznikiem, odciąć końce. Pokroić ją wzdłuż na jak najcieńsze plasterki (i by zachować je w całości). Patelnię do grillowania posmarować cienką warstwą oleju np. z użyciem ręcznika papierowego. Cukinię grillować z każdej strony - do miękkości. Zdjąć z patelni i ostudzić.
W międzyczasie przygotować pesto i pokroić mozzarellę na mniejsze kawałki.
Każdy plaster cukinii popieprzyć i ewentualnie też posolić (zależy od tego jak słone jest pesto), posmarować pesto, nałożyć ser i ewentualnie także bazylię, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Nadziać na wykałaczkę, a następnie nadziać słodki pomidor koktajlowy.
***
Zwijać cukinię można także tak
Fajna przystawka... a robiłaś kiedys pesto z koperku? Jest wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńświetne! chyba wykorzystam na moje przyjęcie urodzinowe
OdpowiedzUsuńW sam raz na imprezę ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają oblędnie i są świetnym pomysłem na domowe imprezy, gdy goście tuż tuż, a czasu wciąz brakuje :)
OdpowiedzUsuńJa cukinie 'kroję' obieraczką. Wychodzą cieniutkie plasterki i ułatwia to zawijanie. Niestety nie da się całej cukinii w ten sposób ładniej skroić, bo potem jest już za szeroka. Ale na kilka ładnych sztuk nadaje się idealnie :)
OdpowiedzUsuń