Ser pleśniowy, złagodzony serkiem kremowym i "podrasowany" szczypiorkiem, podany na grzance, z dodatkiem siekanego szczypiorku. Idealne jako przystawka na imprezę albo przed proszonym obiadem. Warto samemu łuskać orzechy. Wiem, że to trochę pracy, ale otrzymujemy świeże, pyszne orzechy, nieporównywalne do dostępnych w sklepach - już wyłuskanych. Przekąska należy do kategorii: łatwe.
Grzanki z kremem serowym z prażonymi orzechami włoskimi i szczypiorkiem
Składniki:
- 100g sera z niebieską pleśnią, np. lazur, gorgonzola, najlepiej kupowanego na wagę (smakuje lepiej)
- 150 g serka śmietankowego typu Almette, Ostrowia
- 2 łyżki posiekanego grubego szczypiorku + ok. 2 łyżki do podania/dekoracji
- 2 garści orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych
- 2 paluchy/ok. 1/2 bagietki
/pasty serowej wystarczyło mi na posmarowanie 17 grzanek o średnicy palucha/
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C (160 st C z termoobiegiem).
Bagietkę lub paluchy pokroić w poprzek na niezbyt grube kromki. Układać na blasze w piekarnika i piec aż do czasu zrumienienia. Na drugiej blasze poukładać orzechy włoskie - mają się uprażyć i stać się przyjemnie chrupiące.
Szczypiorek posiekać (mają być 2 łyżki), wraz z serami dokładnie połączyć - ma powstać mus. Najlepiej posłuży nam do tego mini malakser.
Na godzinę/półtorej przed przyjściem gości: smarować ostudzone grzanki kremem serowym, nakładać na to uprażone orzechy, posypać szczypiorkiem. Gotowe.
Fajne grzanki na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńCudo:)
OdpowiedzUsuńNo i bardzo sylwestrowe! :)
OdpowiedzUsuńA ja chętnie bym teraz zakosztowała taką grzaneczkę na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńPrzygotuję te grzanki na imprezę urodzinową, bo wyglądają zacnie i jak sądzę równie zacnie smakują :D
OdpowiedzUsuńToczko - ano zacnie :) pzdr
OdpowiedzUsuńUUU, ja myślę, że i do piwka będą super :):)
OdpowiedzUsuńNo ba, do piwka jak w sam raz
OdpowiedzUsuńco będzie daniem głównym? piwo czy kanapeczki? ;) tzn co będzie dodatkiem hehe
OdpowiedzUsuń