Rozmarynowo-brzoskwinowe wino musujące (wytrawne białe prosecco/cava)
Składniki:
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (o długości 7 i 1/2 cm)
- 2 dojrzałe i słodkie brzoskwinie
- 1 (750-ml) butelka wytrawnego białego wina musującego (albo nawet dwie*)
Wykonanie:
Wino schłodzić.
Pierwsze 3 składniki umieścić w małym rondelku. Płyn doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Przykryć i pozostawić na co najmniej godzinę.
Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do naczynia wlać syrop cukrowy rozmarynowy przecedzony przez sitko (rozmaryn wyrzucić). Zmiksować. Przetrzeć przez gęste sitko. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Podanie: do każdego z kieliszków od szampana wlać po 2 łyżki syropu brzoskwiniowego oraz 60-80 ml dobrze schłodzonego wina musującego. Wymieszać w kieliszku.
*Oryginalny przepis zakładał, że syropu starczy na 8 kieliszków (czyli 1 butelkę wina), ale tak naprawdę przydadzą się 2 butelki, może nieco więcej.
Ciekawy przepis. Nigdy nie pomyślałam, że brzoskwinie, wino musujące i rozmaryn razem ^^
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować zwłaszcza podczas kilkudaniowych kolacji, bo rozmaryn ma cudowne właściwości poprawiające trawienie :) [a goście nawet o tym nie wiedzą i myślą, że gospodyni chodziło tylko o smak i pewną nowinkę kulinarną]
OdpowiedzUsuńIntrygujące. Chętnie bym skosztował;-)
OdpowiedzUsuńPycha! Ja robię podobnego drinka(bellini) tylko bez rozmarynu!
OdpowiedzUsuń