Nie-zwykła zupa z cukinii? To może po indyjsku, z mlekiem kokosowym i curry? Przepis znaleziony na blogu Karo.
Indyjska zupa z cukinii
Składniki: [4 porcje]
- 800 g cukinii
- 1/2 małej cytryny
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 200 ml mleka kokosowego - dałam "light"
- 500 ml bulionu warzywnego
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać). Kawałek ładniejszej i mniejszej zachować - tak by uzyskać 12 plasterków cukinii do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Cebule przesmażyć na oleju przez około 2 minuty, dodać przyprawę curry, wymieszać. Dodać cukinię z czosnkiem. Wlać mleko kokosowe oraz bulion (można zacząć od 400 ml, w miarę potrzeby dodać pod koniec gotowania 100ml - im mniej bulionu, tym smak mleka kokosowego będzie bardziej wyczuwalny). Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W międzyczasie odłożoną cukinie pokroić w plaserki i lekko podmażyć na niewielkiej ilości oleju - najlepiej na patelni grillowej.
Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (nie dawać od razu całego soku, ale stopniowo - tak by zupa nie była zbyt kwaśna).
Nalać do talerzy, udekorować podsmażonymi plasterkami cukinii.
Chętnie bym zjadła taką zupkę. Cukinię bardzo lubię, a do tego mleczko kokosowe. Mniam:)
OdpowiedzUsuńcukiniową lubię mocno, kokosy w nim kuszą.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cukiniowe zupy :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - przepyszna! :)
OdpowiedzUsuń