poniedziałek, 26 września 2011

Indyjska zupa z cukinii



Nie-zwykła zupa z cukinii? To może po indyjsku, z mlekiem kokosowym i curry? Przepis znaleziony na blogu Karo.


Indyjska zupa z cukinii

Składniki: [4 porcje]

  • 800 g cukinii
  • 1/2 małej cytryny
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 200 ml mleka kokosowego - dałam "light"
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać). Kawałek ładniejszej i mniejszej zachować - tak by uzyskać 12 plasterków cukinii do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

Cebule przesmażyć na oleju przez około 2 minuty, dodać przyprawę curry, wymieszać. Dodać cukinię z czosnkiem. Wlać mleko kokosowe oraz bulion (można zacząć od 400 ml, w miarę potrzeby dodać pod koniec gotowania 100ml - im mniej bulionu, tym smak mleka kokosowego będzie bardziej wyczuwalny). Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.

W międzyczasie odłożoną cukinie pokroić w plaserki i lekko podmażyć na niewielkiej ilości oleju - najlepiej na patelni grillowej.

Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (nie dawać od razu całego soku, ale stopniowo - tak by zupa nie była zbyt kwaśna).

Nalać do talerzy, udekorować podsmażonymi plasterkami cukinii.

4 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła taką zupkę. Cukinię bardzo lubię, a do tego mleczko kokosowe. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cukiniową lubię mocno, kokosy w nim kuszą.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię cukiniowe zupy :)

    OdpowiedzUsuń