sobota, 24 września 2011

Chleb żytni na zakwasie ze śliwką



Wspaniały chleb zaproponowany przez Jolę w ramach Weekendowej Piekarni #115. Piekłam go już dawno temu, jednak nie udokumentowałam fotograficznie. Niedawno przypomniałam sobie o nim - i dobrze - bo to wyśmienity chleb. Bardzo smakują mi słodkie śliwki w tym pieczywie. Chleb jest wilgotny i aromatyczny. 

Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

2 bochenki

Składniki zaczynu:

  • 340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 200 g ciepłej wody
  • 420 g mąki żytniej typ 720

Składniki ciasta chlebowego:

  • 960 g zaczynu jw.
  • 120 g mąki żytniej typ 2000
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 480 g ciepłej wody
  • 40 g cukru (ja daję brązowy)
  • 20 g soli morskiej
  • 150 g śliwki kalifornijskiej

Wykonanie: 

8 godzin przed przystąpieniem do pieczenia chleba dokarmić zakwas.

Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin (mi wystarczyły 4 godziny). Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (u mnie 2 keksówki o wymiarach dolnych 30-7cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumienił, można przykryć folią aluminiową. Chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce z piekarnika.

13 komentarzy:

  1. Mogę u Ciebie zamieszkać? Będę sprzątać i robić co karzesz!:D Dla takiego chleba wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Możesz :) a dziś byś mi się wyjątkowo przydała do pomocy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A może podzielłabyś się takim chlebem? Bardzo go lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspanialy chlebek!Też go robiłam i powiem,że smakuje cudownie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś w piekarni kupowałam chleb ze śliwką i był pycha ,ale ten Twój to się pięknie prezentuje ,ostatnio nawet myślałam o takim chlebku i proszę przepis jak znalazł .Bardzo chętnie go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten chlebus ...jest moim nr 1:) nie ma tygodnia, żebym go nie piekła:) Pięknie Ci się udał ... pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. podpisuję się pod komentarzem Asieji!

    uwielbiam chleby z owocami, muesli itp. ale nie piekę bo w domu tylko ja je lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście "każesz" piszę się przez samo "ż":P ale wtopa, wybaczcie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. znów go piekę, bo spodziewam się gości, a ten chleb na pewno zrobi furorę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli lubisz chleby ze śliwkami spróbuj pszenno-żytni ze śliwkami z Pracowni Wypieków. Tamten należy do moich ulubionych, ale Twój na pewno upiekę, bo użyte mąki bardziej mi odpowiadają. Szkoda, że nie trafiłam tu wczoraj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo lubię chleby ze śliwkami, dziękuję Ci. Tego spróbuj koniecznie, jest wspaniały. Kiedyś był w Weekendowej Piekarni i zrobił furorę. To jeden z lepszych wypieków jakie zrobiłam.

      Usuń