Wspaniały chleb zaproponowany przez Jolę w ramach Weekendowej Piekarni #115. Piekłam go już dawno temu, jednak nie udokumentowałam fotograficznie. Niedawno przypomniałam sobie o nim - i dobrze - bo to wyśmienity chleb. Bardzo smakują mi słodkie śliwki w tym pieczywie. Chleb jest wilgotny i aromatyczny.
Chleb żytni na zakwasie ze śliwką
2 bochenki
Składniki zaczynu:
- 340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
- 200 g ciepłej wody
- 420 g mąki żytniej typ 720
Składniki ciasta chlebowego:
- 960 g zaczynu jw.
- 120 g mąki żytniej typ 2000
- 450 g mąki żytniej typ 720
- 480 g ciepłej wody
- 40 g cukru (ja daję brązowy)
- 20 g soli morskiej
- 150 g śliwki kalifornijskiej
Wykonanie:
8 godzin przed przystąpieniem do pieczenia chleba dokarmić zakwas.
Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin (mi wystarczyły 4 godziny). Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (u mnie 2 keksówki o wymiarach dolnych 30-7cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumienił, można przykryć folią aluminiową. Chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce z piekarnika.
Mogę u Ciebie zamieszkać? Będę sprzątać i robić co karzesz!:D Dla takiego chleba wszystko!
OdpowiedzUsuńMożesz :) a dziś byś mi się wyjątkowo przydała do pomocy :)
OdpowiedzUsuńA może podzielłabyś się takim chlebem? Bardzo go lubię!
OdpowiedzUsuńdlaczego nie :)
OdpowiedzUsuńWspanialy chlebek!Też go robiłam i powiem,że smakuje cudownie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Kiedyś w piekarni kupowałam chleb ze śliwką i był pycha ,ale ten Twój to się pięknie prezentuje ,ostatnio nawet myślałam o takim chlebku i proszę przepis jak znalazł .Bardzo chętnie go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpiękny bochenek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten chlebus ...jest moim nr 1:) nie ma tygodnia, żebym go nie piekła:) Pięknie Ci się udał ... pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńpodpisuję się pod komentarzem Asieji!
OdpowiedzUsuńuwielbiam chleby z owocami, muesli itp. ale nie piekę bo w domu tylko ja je lubię :(
Oczywiście "każesz" piszę się przez samo "ż":P ale wtopa, wybaczcie;)
OdpowiedzUsuńznów go piekę, bo spodziewam się gości, a ten chleb na pewno zrobi furorę :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz chleby ze śliwkami spróbuj pszenno-żytni ze śliwkami z Pracowni Wypieków. Tamten należy do moich ulubionych, ale Twój na pewno upiekę, bo użyte mąki bardziej mi odpowiadają. Szkoda, że nie trafiłam tu wczoraj.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię chleby ze śliwkami, dziękuję Ci. Tego spróbuj koniecznie, jest wspaniały. Kiedyś był w Weekendowej Piekarni i zrobił furorę. To jeden z lepszych wypieków jakie zrobiłam.
Usuń