poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Pyszna sałatka z grillowaną gruszką, miodowymi orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią



Grillowana gruszka w akompaniamencie lekko miodowo-karmelowych prażonych orzechów włoskich, posypana gorgonzolą (a w wersji bardziej lokalnej bardzo dobrze sprawdza się lazur z niebieską pleśnią, zwłaszcza ten kupowany na wagę) to trio doskonałe, zresztą to jest klasyka. Wyobraźcie sobie jeszcze sałatę z pysznym i niezwykle prostym dressingiem z aromatycznej oliwy z oliwek i kremu balsamicznego truskawkowego. To jest po prostu pyszne, jako przystawka, albo po prostu kolacja. Chciałam się jeszcze podzielić moim odkryciem - niedawno pierwszy raz spróbowałam malinowego octu balsamicznego w sprayu - jest niezwykle aromatyczny i wspaniale pachnie malinami, w dodatku łatwo się go aplikuje na sałatę - absolutnie warto mieć go w domu, tym bardziej, że wcale nie jest drogi (14 zł). Też by tutaj pasował. Krem balsamiczny truskawkowy (23-30 zł) użyty do tej sałatki jest gęsty, słodkawy, jest moją drugą miłością kulinarną ostatniego czasu, odkryciem na miarę octu balsamicznego malinowego. Dzięki tym odkryciom mogę jeść sałatki nawet codziennie. Cieszę się, że jeszcze mam tyle produktów kulinarnych do odkrycia, dzięki którym co jakim czas okrywam swoją własną Amerykę.

Pyszna sałatka z grillowaną gruszką, miodowymi orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią (lazurem/gorgonzolą)

Składniki (dla 4 osób jako przystawka):

  • po kilka liści sałaty lodowej i karbowanej
  • 100g sera z niebieską pleśnią np. lazur/gorgonzola
  • spora garść łuskanych orzechów włoskich - ok. 1/2 szklanki
  • 1 łyżka miodu z lekkim czubkiem
  • 1 i 1/2 - 2 gruszki - twarde
  • krem balsamiczny o smaku truskawki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Wykonanie [jest b. proste]:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i rozłożyć na talerzach. Polać odrobiną oliwy i skropić kremem balsamicznym.

Gruszkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Patelnię grillową przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem/albo natłuścić używając oleju w sprayu. Rozłożyć plasterki - grillować z dwóch stron do uzyskania przynajmniej z jednej strony dekoracyjnych pasków, a gruszka będzie miękka.

W międzyczasie lekko uprażyć orzechy włoskie - na suchej patelni teflonowej. Dodać miód - u mnie nieco skrystalizowany, który przyjemnie rozpłynie się na patelni i podczas mieszania pokryje orzechy cienką warstwą słodyczy.

Rozłożyć na sałacie gruszkę, posypać orzechami i pokruszonym serem lazur. Popieprzyć i posolić - najlepiej używając świeżo zmielonych przypraw.

Serwować na przykład z bagietką. Ja upiekłam z tego przepisu: BAGIETKI FRANCUSKIE

Poezja.



8 komentarzy:

  1. Salatka wyglada przepysznie. To zdecydowanie moje smaki. Ja mam w swojej kuchni figowy ocet balsamiczny...jest rewelacyjny. A takie male odkrycia kulinarne sprawiaja zawsze duza frajde :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam a już wiem, ze to mój smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ponadczasowe zestawienie. Uwielbiam takie smaki. One nigdy się nie nudzą. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem bardzo ciekawa smaku, bo patrząc na listę składników to domyślam się, że ta sałatka musi byc przepyszna ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za inspirację - dzięki Tobie odkryłam moją ulubioną sałatkę.. :)

    Zapraszam do mnie:
    http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/09/skosztowaam-tej-saatki-i-robiam-ja-dwa.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. nat - cieszę się bardzo, że mogłam się na coś przydać ;) już u Ciebie byłam - piękne zdjęcia

    Kasia - prawda? ;)

    Katarzyna - to klasyka, może posmakować wielu amatorom nieszablonowych smaków

    Kasia - tak, jest taka

    Lo - ja też, co więcej... wracam d o tego zestawienia

    Paulino - zawsze jest ten pierwszy raz

    Majko - figowy? Mniam. Ostatnio byłam w delikatesach włoskich i widziałam chyba z 5 czy 6 smaków. Aż chciałoby się wziąć je wszystkie i wypróbować.

    OdpowiedzUsuń