Ostatnio ciągle grilluję warzywa - w piekarniku albo na patelni. Warzywa tak przyrządzone zmieniają całkowicie swoje oblicze - uwielbiam je. Dziś zapraszam na zdrowy, lekki i bardzo smaczny letni obiad/kolację.
Pieczarki faszerowane pastą paprykowo-bakłażanowo-pomidorową, z grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 1 średni bakłażan - 400g
- 2 podłużne, mięsiste pomidory (zawierają b. mało soku)
- 1 duża papryka czerwona
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki posiekanych ziół: bazylii, oregano i tymianku (lub do smaku - suszonych)
- 2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego lub innego odpornego na wysokie temperatury
- 8-10 dużych pieczarek - po 4 na osobę (razem ok. 250 g)
- sól, pieprz
- 1 pierś z kurczaka
- czosnek, zioła
Wykonanie:
Rozgrzać grilla lub piekarnik z opcją grilla (240 st. C).
Bakłażana nie obierać, pokroić na dość grube plastry - około 1 cm. Pomidory umyć, pokroić na cztery części, paprykę pozostawić w całości. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Pokrojonego bakłażana posmarować z dwóch stron pędzelkiem - 2 łyżkami oleju. Posolić i popieprzyć. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne i ogonek.
Do rozgrzanego piekarnika włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia: paprykę (przekrojeniem w dół), cebulę, pomidory (skórką w dół) i bakłażana. Grillować w sumie około 40 minut. Po około 20 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę, skórka może zrobić się miejscowo czarna, podobnie jak na papryce.
Po 20 minutach grillowania, zacząć grillować pieczarki - w całości, posmarowane olejem (razem ok. 1/2 łyżki), posolone i popieprzone.
Przygotować kurczaka - u mnie w wersji najprostszej czyli oprószonego solą, pieprzem i czosnkiem - ewentualnie ziołami, zgrillowanego na patelni grillowej.
Zgrillowaną paprykę przełożyć do woreczka i zawinąć albo włożyć do miski i przykryć szczelnie talerzem - papryka "spoci się" i łatwo pozbędziemy się skórki. Z pomidorów usunąć skórkę. Obraną ze skórki paprykę wraz z bakłażanem i pomidorami, zmiksować na pastę wraz z 2 łyżkami świeżych ziół: bazylii, oregano i tymianku, doprawić - w miarę potrzeby.
Z pieczarek usunąć nóżkę (którą można zmiksować razem z pastą), napełnić je pastą bakłażanowo-paprykową. Podawać ciepłe wraz z grillowanym kurczakiem.
Bardzo fajny pomysł i połączenie smaków!;-)
OdpowiedzUsuńJak trafię dziś na duże gabarytami pieczarki to zaserwuję sobie Twoje danie na kolację;)
OdpowiedzUsuńWłasnie lato jest tą porą na grilowane warzywa..a Twoj przepis bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńhttp://swiat-kuchni.blogspot.com/
I jak ładnie wygląda! Bardzo ciekawy sposób na grillowane warzywa!
OdpowiedzUsuńA ja jakoś nie doceniam grillowanych warzyw ;-) Za to nieco włoskie połączenie smaków bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuń