Kurczak w panierce kokosowej - warto spróbować. Sałata może być też zwykła, ale dębowa jest atrakcyjniejsza wizualnie - bardziej mnie do siebie przekonuje. Na letni obiad.
Kokosowy kurczak na dębowej sałacie
Składniki [2 porcje]:
- 300 g kurczaka - filet lub pozbawione kości i skóry podudzia
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g masła klarowanego do smażenia - lub masło i olej 50% - 50%
- mieszanka sałat np. dębowej i lodowej
- 1 mała bułka grahamka
- kawałek papryki czerwonej
- 2 małe pomidory malinowe
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i ocet balsamiczny
Wykonanie:
Kurczaka umyć, oczyścić z tłuszczu, pokroić na niezbyt małe kawałki (podudzia na 2-3 części).
Przygotować 2 talerze: jeden z mlekiem, drugi z wiórkami kokosowymi, wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Rozgrzać masło na patelni. Kurczaka zanurzać najpierw w mleku, a potem dokładnie w wiórkach kokosowych. Na początku smażenia, przez kilka minut, najlepiej jest przykryć patelnię przykrywką, by kurczak nie był surowy w środku. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: wiórki lubią się przypalać.
Bułkę pokroić na małe kawałki - w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię i zrumienić na niej grzanki - można też zrobić je w piekarniku (180-200 st. C).
W trakcie smażenia kurczaka umyć sałatę i pozostałe warzywa, sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, pomidory pokroić w kostkę, paprykę na niezbyt duże paski, rozłożyć na talerzach. Posolić i popieprzyć, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Posypać grzankami. Dodać pokrojonego na mniejsze części kurczaka.
nigdy nie jadłam kokosowego kurczaka.
OdpowiedzUsuńnie wiem, jak smakuje. ale mogę się tylko domyślac, że zapewne fantastycznie ;]
smakuje inaczej :)
OdpowiedzUsuńsmakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, a nazwa sałatki urocza;-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować takiego kokosowego kurczaka :)
I do tego niskowęglowodanowo - zdrowo :)
miłej niedzieli! :))
Smakowity kąsek YUMMY!
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś przygotuję takiego kurczaka :) jak się nauczę przebywać w kuchni:)
Kurczak w panierce kokosowej - bardzo przeze mnie lubiany. A w połączeniu z sałatą i grzankami...mmm!
OdpowiedzUsuńcudny obiad. taki niebanalny i kolorowy.
OdpowiedzUsuńprawdziwie letni obiad, delikatny, nie zapychajacy i bardzo aromatyczny ....
OdpowiedzUsuńmmmm pyszne!
OdpowiedzUsuńBadzo mi sie podoba ta sałatka :)) Z kokosem,mmm:)
OdpowiedzUsuńciekawe polaczeni, musze sprobowac!
OdpowiedzUsuń