Najlepsza sałatka jaką jadłam - z kurczakiem polanym pysznym sosem z niebieską pleśnią, z truskawkami, które dzięki marynacie na bazie octu balsamicznego uzyskują zupełnie inny smak. Nie lubię sałatek na słodko (ta wcale taka nie jest), nie lubię sałatek z owocami, ale ta wersja zachęciła mnie do dalszych eksperymentów. Uważam, że dzisiejsza sałatka mogłaby znaleźć się w menu najlepszej restauracji. W przepisie podpala się alkohol - ja ze względu na wysokość płomienia - nie eksperymentuję z tym we własnej kuchni, chociaż nie wątpię, że to może jeszcze podnieść walory smakowe sosu. Na podstawie przepisu z bloga Asi.
Wyśmienita sałatka z truskawkami, kurczakiem z sosem z sera z niebieską pleśnią i grzankami
Składniki [2 porcje]:
sałata lodowa + kilka liści bazylii
1 mała bułka np. typu koperta
Pierś kurczaka:
- 1 mała, pojedyncza pierś kurczaka (około 200 g)
- kasza manna lub mąka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brandy *
- 60 g sera Lazur/gorgonzola
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 150 g truskawek (13 sztuk)
- 2 łyżeczki cukru (oczywiście płaskie)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka kropli tabasco albo innego pikantnego sosu np. salsa de aji
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatę porwać i ułożyć w głębokich talerzach razem z bazylią. Bułkę pokroić wzdłuż na 3 cienkie kromki, dobrze zrumienić w tosterze, ostudzić na kratce i pokroić w kostkę. Z braku tostera, kromki można pokroić na kostkę i zrumienić na suchej patelni.
Truskawki: obrać z szypułek, pokroić na kawałki. Do miseczki wsypać cukier, dodać ocet balsamiczny, tabasco i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać a następnie dodać truskawki i jeszcze raz wymieszać, odstawić.
Pierś kurczaka: opłukać i dokładnie osuszyć, oczyścić z kostek i włókien. Posypać solą i obtoczyć w kaszy lub mące. Rozgrzać średnią patelnię, wlać olej i jak będzie gorący położyć pierś kurczaka, przykryć luźno kawałkiem folii aluminiowej - a jeszcze lepiej pokrywką [sałatkę robiłam dwa razy i z pokrywką jest mniej pracy]. Smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 7 minut już bez przykrycia z folii/pokrywki. Po usmażeniu odłożyć na kratkę i pokroić dopiero po zrobieniu sosu - w tym czasie pierś odpocznie. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym i przygotować na niej sos z gorgonzoli/Lazura.
Sos z Lazura/gorgonzoli: Na średnim ogniu na patelni roztopić masło, wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!), zdjąć patelnię z ognia. Gdy płomień zgaśnie dodać gorgonzolę i śmietankę. Mieszać cały czas aż ser się rozpuści. [moja wersja: roztopiłam masło, wlałam brandy, pozwoliłam jej trochę odparować, dodałam ser i śmietankę podgrzewając do rozpuszczenia]
Sałatę doprawić solą i pieprzem (niekoniecznie), pierś kurczaka pokroić i ułożyć na sałacie razem z truskawkami (bez sosu, w którym się marynowały), polać sosem z gorgonzoli i doprawić świeżo solą - w razie potrzeby. Na końcu posypać grzankami.
* lub whisky, alkohol będzie podpalany na patelni, co wpłynie na podniesienie walorów smakowych sosu/sałatki. Eliminujemy alkohol a pozostawiamy sam skoncentrowany smak brandy lub whisky.
Przepyszna:)
OdpowiedzUsuńżebyś wiedziała! :)
OdpowiedzUsuńcóż za połączenie :) do odważnych świat należy, łączmy smaki, a co ;) !!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJadłam podobną sałatkę - faktycznie pyszna, ale Twoja wygląda na wyjątkowo ekluzywną wersję. Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńOjej, ale pyszności!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenia , prześliczna!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sos. Sałatka z nim musi świetnie smakować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyprobowalam ten przepis. Naprawde warto. Polecam, dopoki jeszcze mozna dostac truskawki. Pozdrawiam. Abiku.
OdpowiedzUsuń