środa, 29 czerwca 2011

Tort z aksamitnym musem czekoladowym i truskawkami







Nie za słodki tort z aksamitnym musem czekoladowym - bez masła, bo na bazie mascarpone i bitej śmietany. A sam biszkopt? Wart wypróbowania choćby do innych ciast. Nie opadł po upieczeniu, smakował bardzo dobrze, był sam w sobie dość wilgotny i mięsisty. Tort nie jest szczególnie pracochłonny, przygotowałam go - razem z pieczeniem - w półtorej godziny (wspomagając się studzeniem biszkoptu na balkonie w dość chłodny letni dzień). Najlepszy jest po kilku godzinach, przechowywałam w lodówce niecałe 3 dni, niestety przez świeże owoce nie jest to ciasto do dłuższego przechowywania. Przepis z bloga Asi. Zrobiłam jeden mały błąd - czekoladę łączyłam z mascarpone gdy już całkiem wystygła, więc masa nie była idealnie gładka - co pewnie trochę widać na zdjęciach.

Tort z aksamitnym musem czekoladowym i truskawkami

Składniki:

Niezawodny biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao (ok. 32 g)


Błyskawiczny mus czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietanki do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej - najlepiej schłodzonej minimum 12 godzin (ważne)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Nasączenie: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną
Przełożenie: około 700 -800 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 2-4 płaskimi łyżkami cukru pudru na mus (ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki; zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek, chociaż uważam, że mus truskawkowy jest tutaj dużo lepszy)
Boki: 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą (użyłam Digestive bez czekolady)

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.





 
JAK UPIEC TORT - PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCH
  •  do zrobienia biszkoptu używaj wagi, tylko zachowanie właściwych proporcji da Ci wyśmienity efekt końcowy, jeśli zaś korzystasz - z braku wagi - z przeliczników gramów na ml - pamiętaj, że 1 łyżka to 15 ml, a 1 łyżeczka to 5 ml, przy czym są to zupełnie płaskie łyżki i łyżeczki; w wielu sklepach znajdziesz miarki kuchenne za kilka złotych
  • po prawej stronie bloga jest link do przeliczników kuchennych
  • jak ubić bitą śmietanę? to proste pod warunkiem, że użyjesz bardzo zimnej śmietanki o zawartości 30 lub 36% tłuszczu - w tym celu musi ona leżakować w lodówce nieprzerwanie przez kilkanaście godzin, a tuż przed wykorzystaniem do ubijania warto ją włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika
  • co to jest kąpiel wodna? Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka albo naczynia żaroodpornego z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą. Powinna ona sięgać do trzech czwartych wysokości mniejszego. Nie używamy tak małego naczynia, by woda nalała się do niego, a naczynie pływało niestabilnie jak łódka podczas sztormu. Lepiej by naczynia nie różniły się znacznie wielkością, a jedno było po prostu rozmiar mniejsze od drugiego.
  • ekstrakt z wanilii to nie to samo co sztuczny aromat waniliowy za nieco ponad złotówkę, dostępny w większości sklepów, ekstrakt z wanilii jest naturalny, drogi, najlepiej go zrobić w domu z lasek wanilii kupionych w internecie (różnica w cenie jest znacznie niższa), ale jeśli nie zamierzasz piec dużo albo robisz swój pierwszy tort w życiu, albo zwyczajnie nie masz ekstraktu z wanilii, do nasączenia tortu zamiast ekstraktu użyć jakiegoś fajnego alkoholu - chociażby wódki, smakowej albo zwykłej, może być też  wiśniówka, porzeczkówka lub inna wyrazista smaczna nalewka
  • do tortu można użyć innych owoców - malin, jeżyn lub wiśni (bez pestek)
  • tort należy przechowywać w lodówce
  • do zrobienia biszkoptu używałam jajek średniej wielkości
  • jeśli tort zamierzasz robić etapami, w systemie wieczornym i chcesz sobie rozłożyć pracę, to jednego dnia upiecz biszkopt i go ostudź, drugiego dnia przygotuj krem i jeszcze tego samego dnia przełóż tort.
  • co to jest kratka, na którą odkłada się upieczony biszkopt i czemu służy skoro wygodniej jest nie wyjmować biszkoptu z tortownicy?
jak widzisz wyżej na zdjęciu, kratka to nic innego jak element wyposażenia piekarnika
czemu służy wyjmowanie biszkoptu na kratkę? przede wszystkim biszkopt może odparować a nie zaparzać się od wilgoci; biszkopt na kratkę przekładamy nie natychmiast po upieczeniu, ale czekamy kilkanaście minut, aż ciasto nieco przestygnie i się ustabilizuje, po czym odpinamy obręcz tortownicy, sprawnym ruchem odrywamy papier do pieczenia z dna ciasta. Przy okazji papieru do pieczenia uwaga - warto kupować dobrej jakości, bo odrywanie od niego ciasta jest bardzo proste i nic nie przywiera, raz kupiłam niemarkowy papier i to był błąd - papier tak przywarł do ciasta, że dało się go oderwać tylko razem ze spodem ciasta/chleba!

     

9 komentarzy:

  1. Wspaniały tort, Nino.
    Chętnie bym się skusiła na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Haniu, dziś rano rozdałam ostatnie kawałki znajomym; chętnie bym Cię poczęstowała. A tort był dla mojego taty - z okazji dnia ojca i imieninowy. Poszedł z mamą na koncert chopinowski w Łazienkach, wrócił, a tort już był :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam na początku czerwca ten tort na urodziny kumpla. zrobił furorę, jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie! Takie pyszne składniki po prostu musiały dać świetny rezultat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czekolada i truskawki, mmm... pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nina normalnie ten placuch boski :)
    Ja zrobiłam z malinami i mus trochę przekombinowałam bo dostałam od mamy taki dżemik domowy i go zmiksowałam :) Wyszło rewelacja.. Oczywiście w prodiżu 35 minutek :)
    Dzięki jesteś jedyna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam ...
    Nina to będzie mój pierwszy tort (prawdę mówiąc - ciasto), więc moje pytanie może się wydawać nie na miejscu... :)

    Jakie warunki należy spełnić ażeby tort był niezwykle świeży i smaczny po około 24 godzinach od przygotowania?

    /Łukasz

    OdpowiedzUsuń