Wyśmienity obiad. Kurczak we wspaniałej panierce serowej z dodatkiem sosu - który sam w sobie jest smaczny i można go zrobić także do polania warzyw. Kurczaka można przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku - tuż przed jedzeniem. Jedna uwaga - trudno oszacować ilość panierki - zależy od naszej hojności dla poszczególnego kawałka kurczaka i od wielkości tych kawałków. Inspirowałam się przepisem z amerykańskiego Taste of Home.
Kurczak w parmezanie z sosem delikatnie jabłkowym
Składniki (4 porcje):
- 650 g podudzi z kurczaka bez kości (z 14-16 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej graham (albo białej)
- 1/3 - 1/2 szklanki startego parmezanu (ewentualnie innego ostrego sera np. ementalera)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
SOS:
- 1 szklanka bulionu z kurczaka/rosołu
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Przygotować 2 głębokie talerze - jeden z rozbełtanymi widelcem jajkami, drugi z mąką, solą, pieprzem i startym na tarce parmezanem.
Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło klarowane. Kurczaka najpierw zanurzać w misce z jajkami, a następnie w mieszaninie z mąki i parmezanu. Kurczaka smażyć partiami z każdej strony, po kilka minut, aż do zrumienienia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, usmażonego kurczaka zawinąć w folię aluminiową, dopiekać przez 7-10 minut (ja mam w ten sposób pewność, że kurczak nie będzie surowy - zupełnie jak w przypadku kotletów mielonych).
Przygotować sos: w rondelku połączyć gorący bulion z sokiem, doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny, pieprz i sól oraz trochę masła - po jego roztopieniu zdjąć z ognia. Tak przygotowanym sosem polewać kurczaka.
Serwowałam z ziemniakami i sałatką na ciepło - z kiełków fasoli mung.
delikatnie jabłkowy... hm ;]
OdpowiedzUsuńciekawie brzmi, nie powiem ;]
Bardzo ciekawy przepis. Szczególnie do gustu przypadł mi sos!Zapisuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połaczenie. Danie wygląda jak prosto z restauracji!
OdpowiedzUsuńBuziaczek - och dziękuję :) - potem zwiększyłam trochę wielkość porcji ;)
OdpowiedzUsuńEwo - sos jest naprawdę fajny
Karmelitko - :)
Sos swoją delikatnością kusi:-) Wszystko razem musi wspaniale smakować, samo zdjęcie oddaje już połowę smaku. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńgdyby mi to podano w restauracji, wstałabym i poszła ucałować kucharza. arcydzieło!
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńśliczna kompozycja, kurczak wyglada smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńKochana, prawdziwa rewelacja! Zapisuję natychmiast:)
OdpowiedzUsuń