sobota, 2 kwietnia 2011

Karmelizowana cebula



Karmelizowanie cebuli wydobywa z niej naturalną słodycz. Wymaga to trochę czasu, ale warto jest czekać - by dodać ją do kanapek, tarty czy mięsa. To tylko kilka prostych składników, a efekt - zdecydowanie do powtórki. Bardzo polecam - na ciepło i na zimno.

Karmelizowana cebula

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku [a jeszcze lepiej świeżego]
  • duża szczypta soli

Wykonanie:

Cebulę obrać*. Pokroić w piórka.

W szerokim garnku z grubym dnem albo na patelni, rozgrzać masło i olej, dodać pokrojoną cebulę. Na małym ogniu powoli ją karmelizować, mieszając od czasu do czasu. Cebula ma zmięknąć i być szklista, a nie zbrązowieć. Smażyć na minimalnym ogniu około 30 minut, następnie posolić, dodać cukier - który przyspieszy karmelizację. Potrzymać na ogniu dalsze 5 minut, dodać ocet balsamiczny i tymianek, odparować ocet - zajmie to kilka minut. I gotowe. Można pominąć tymianek i ocet balsamiczny - w wersji podstawowej, ale te dodatki są bardzo smaczne.

*suche, zewnętrzne warstwy cebuli warto zachować - to naturalny barwnik do jajek, a Wielkanoc tuż tuż :)

8 komentarzy:

  1. Pyszności! Uwielbiam tą konfiturę, wydobywa tą naturalną słodycz cebuli.
    Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebulę, ku zgrozie moich przyjaciół, uwielbiam w każdej postaci. Karmelizowanej nigdy nie robiłam, ale podejrzewam, że jest cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelizowana cebula to moja słabość! Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham karmelizowaną cebulę miłością wielką. Jest tak jak piszesz, smakuje doskonale z tyloma rzeczami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lo - kanapki przestały być nudne na przednówku ... czy tylko u mnie w warzywniaku nie ma jeszcze nowalijek?

    Aniu - ja też :)

    Kubełek - warto nadrobić, to klasyka, nie zawiedziesz się

    Eve - miłego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też bardzo lubię cebulę, karmelizowaną różnież robiłam - jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. już wiem, że jej smak bym mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam zamienić masło na większą ilość oliwy z oliwek - dzięki temu na zimno nie będzie w cebuli brzydko wyglądających grudek. Miłym akcentem jest również czerwone wino, podkreśla kolor i wykwintny smak.

    OdpowiedzUsuń