Tradycyjne śledzie w zupełnie nietradycyjnym wydaniu.
Śledzie w oleju, na ostro - z chili i imbirem
Składniki:
- 5-6 sporych płatów śledziowych solonych, ok. 550g
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze
- 8cm kawałek imbiru
- 3-4 szt. ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 mała cytryna lub 3/4 większej
- ok. pół litra oleju
Śledzie moczymy w wodzie, kilkukrotnie zmieniając wodę - aż do uzyskania pożądanego smaku (jeśli nie są bardzo słone, można pominąć ten etap). Kroimy śledzie na 2 cm kawałki.
Imbir, cebulę i czosnek obrać ze skórki. Cebulę pokroić w talarki albo piórka, imbir i czosnek w plasterki. Chili - z pestkami albo bez (pestki są najostrzejsze) pokroić w plasterki.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na plasterki, a następnie każdy z nich na 4 części.
Na dnie słoika układać: cebulę, czosnek, papryczkę, imbir, cytrynę, a następnie śledzie, wrzucić 1-2 ziarenka ziela angielskiego i kilka/kilkanaście ziarenek pieprzu oraz 1-2 liście laurowe. Warstwy powtarzać - z wyjątkiem liścia laurowego. Całość zalać olejem. Odstawić do lodówki, najlepiej na 3 dni - by się "przegryzły".
Zeszłoroczne śledzie robiłam w salaterce, ale najlepiej je ciasno poukładać w słoiku - lepiej przejdą aromatami przypraw.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Jadłem już śledzie w podobnym ubranku i od razu mówię: nie lękajcie się, przygotujcie je sobie natychmiast, do Wigilii będą wspaniałe, o delikatnej konsystencji i pikantnym smaku - słowem pycha!
OdpowiedzUsuńw takim ostrym wydaniu, to chyb ajeszcze nie jadlam sledzi, a Twoje zapowiadaja sie pysznie:)
OdpowiedzUsuńjak na śledzie - wyglądają bardzo apetycznie. bo takie kolorowe.
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe!
OdpowiedzUsuńniezwyle apetyczne. i ta chili...
O, bardzo fajne! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Cieszę się, że przepis się przydał! Robię te śledzie już od wielu lat i zawsze wychodzą pyszne;)
OdpowiedzUsuńMarta, jeszcze raz dzięki za przesłanie przepisu mailem :) Uważam, że są wyraziste w smaku, momentami zaskakujące [ten imbir!] i lubię je, ale mojej tradycyjnej pod względem smaków rodzinie najbardziej smakuje śledź po kaszubsku. Dobrze, że zrobiłam 3 rodzaje śledzi - każdy znajdzie coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńNina, własnie czegos takiego szukalam! Znudzily mi sie sprawdzone, typowe przepisy - mam ochote na cos innego. Jutro zrobie!
OdpowiedzUsuńDam znac, czy moim domownikom smakowały. Dziekuje za przepis :)
cieszę się Małgosiu :) daj znać jak smakowały
OdpowiedzUsuńkoniecznie ułóż ciasno w słoiku, w salaterce wychodzą mniej aromatyczne, bo nie zdołają aż tak przejść aromatami [dlatego, że bardziej swobodnie sobie pływają] - no i używa się w tym drugim przypadku więcej oleju
Z chili i imbirem.To na pewno pychaaaa,ostatnio lubie imbir i chilli :-)
OdpowiedzUsuń