środa, 22 grudnia 2010

Śledzie w oleju, na ostro - z chili i imbirem








Tradycyjne śledzie w zupełnie nietradycyjnym wydaniu.

Śledzie w oleju, na ostro - z chili i imbirem

Składniki:
  • 5-6 sporych płatów śledziowych solonych, ok. 550g
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze
  • 8cm kawałek imbiru
  • 3-4 szt. ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • 1 mała cytryna lub 3/4 większej
  • ok. pół litra oleju
Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie, kilkukrotnie zmieniając wodę - aż do uzyskania pożądanego smaku (jeśli nie są bardzo słone, można pominąć ten etap). Kroimy śledzie na 2 cm kawałki.

Imbir, cebulę i czosnek obrać ze skórki. Cebulę pokroić w talarki albo piórka, imbir i czosnek w plasterki. Chili - z pestkami albo bez (pestki są najostrzejsze) pokroić w plasterki.

Cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na plasterki, a następnie każdy z nich na 4 części.

Na dnie słoika układać: cebulę, czosnek, papryczkę, imbir, cytrynę, a następnie śledzie, wrzucić 1-2 ziarenka ziela angielskiego i kilka/kilkanaście ziarenek pieprzu oraz 1-2 liście laurowe. Warstwy powtarzać - z wyjątkiem liścia laurowego. Całość zalać olejem. Odstawić do lodówki, najlepiej na 3 dni - by się "przegryzły".
Zeszłoroczne śledzie robiłam w salaterce, ale najlepiej je ciasno poukładać w słoiku - lepiej przejdą aromatami przypraw.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

11 komentarzy:

  1. Jadłem już śledzie w podobnym ubranku i od razu mówię: nie lękajcie się, przygotujcie je sobie natychmiast, do Wigilii będą wspaniałe, o delikatnej konsystencji i pikantnym smaku - słowem pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim ostrym wydaniu, to chyb ajeszcze nie jadlam sledzi, a Twoje zapowiadaja sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak na śledzie - wyglądają bardzo apetycznie. bo takie kolorowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie kolorowe!
    niezwyle apetyczne. i ta chili...

    OdpowiedzUsuń
  5. O, bardzo fajne! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają!

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że przepis się przydał! Robię te śledzie już od wielu lat i zawsze wychodzą pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marta, jeszcze raz dzięki za przesłanie przepisu mailem :) Uważam, że są wyraziste w smaku, momentami zaskakujące [ten imbir!] i lubię je, ale mojej tradycyjnej pod względem smaków rodzinie najbardziej smakuje śledź po kaszubsku. Dobrze, że zrobiłam 3 rodzaje śledzi - każdy znajdzie coś dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nina, własnie czegos takiego szukalam! Znudzily mi sie sprawdzone, typowe przepisy - mam ochote na cos innego. Jutro zrobie!
    Dam znac, czy moim domownikom smakowały. Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cieszę się Małgosiu :) daj znać jak smakowały

    koniecznie ułóż ciasno w słoiku, w salaterce wychodzą mniej aromatyczne, bo nie zdołają aż tak przejść aromatami [dlatego, że bardziej swobodnie sobie pływają] - no i używa się w tym drugim przypadku więcej oleju

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chili i imbirem.To na pewno pychaaaa,ostatnio lubie imbir i chilli :-)

    OdpowiedzUsuń