wtorek, 9 listopada 2010

Mintaj w pomarańczach na kalafiorowym puree z posypką orzechową


Biała ryba i pomarańcze to niezwykle udany duet. Razem z puree tworzy fantastyczne danie, w dodatku w 100% zdrowe. Rybę podawałam na kalafiorowym puree z posypką z podsmażonych orzechów włoskich. Przygotowanie całości zajęło mi 35 minut [w tym pieczenie i gotowanie]. Naprawdę warto! 2 duże porcje.

Składniki [2 porcje]:

Ryba:
  • 2 duże filety mrożonego mintaja [razem ok. 500g]
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • sól, pieprz

Puree [3 porcje]:
  • 1 duży kalafior o wadze ok. 1kg
  • 4 czubate łyżki jogurtu niskotłuszczowego
  • sól, pieprz [najlepiej biały]

Posypka do puree:
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 6-7 łyżeczek posiekanych orzechów włoskich

  • dodatkowo - odrobina oleju rzepakowego do posmarowania folii aluminiowej

Wykonanie:

Kalafiora włożyć do osolonej wody [niezwykle rzadko używam bulionetek, ale do wody, w której gotuje się kalafior, czasem wrzucę], ugotować do miękkości.

Włączyć piekarnik do temperatury 180o C z termoobiegiem [bez termoobiegu 200o C].

Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej do ryby - posmarować cienko pędzelkiem nasączonym olejem - z jednej strony.

Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć. Pokroić na grube plastry. Na każdym kawałku folii aluminiowej ułożyć po dwa plastry pomarańczy, nałożyć na to posoloną i popieprzoną rybę, posypać kilkunastoma listkami świeżego oregano, przykryć 2 plastrami pomarańczy [w tym "piętką"], zawinąć dokładnie folią tworząc paczuszki - złączeniem do góry. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut [jeżeli ryba nie jest mrożona, to krócej].

W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekane orzechy włoskie - które powinny się lekko podprażyć - by być przyjemnie chrupiące.

Po ugotowaniu kalafiora, dokładnie go odcedzić [wodę zachować - można ją wykorzystać do zrobienia wywaru do zupy], zmiksować na puree, popieprzyć [użyłam białego pieprzu], ewentualnie dosolić, dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać.

Na talerzu rozłożyć puree z kalafiora, posypać uprażonymi orzechami, na to nałożyć upieczoną rybę [bez wody, której sporo zostaje w paczuszce], wraz z pomarańczami.


10 komentarzy:

  1. Swietny pomysl na rybe :) Juz wyobrazam sobie jak pysznie musi smakowac :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny obiad w całości i chwała Ci za pieczenie ryby w [iekarniku, a nie smażenie! Purre z kalafira i połoczenie ryby z pomarańczami i ziołami, super. Pozdrawiam. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie obiadki to lubie, szczegolnie to puree mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Caloksztalt super i wspanialy przyklad jak to zamiast ryby w panierce z ziemniakami mozna przyrzadzic zdrowy odpowiednik.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio szukam ciekawych przepisów na rybę - i ten na pewno się do nich zalicza! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja ostatnio szukałam przepisów na rybę:) ciekawe połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  7. cieszę się, że pomysł na obiad Wam się spodobał :)))

    dziękuję za odwiedziny, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z całym szacunkiem Nino, to danie wygląda świetnie, ale dziś zagosciło na moim stale a następnie wylądowało w koszu. ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie Twoje smaki? Albo ryba nieświeża? Nie zamieszczam na blogu przepisów złych, tylko takie które są warte zapisania. Każdy ma inny smak. Mnie ta kompozycja smakowała.

      Usuń