Smaczne, szybkie, środkowotygodniowe danie. Przepis "Kuchnia chińska" Jenny Stacey z serii z kuchennej półeczki, znalezione u Thiessy. Ryż warto ugotować kilka godzin wcześniej - niech lekko wysuszy się [w lodówce].
Składniki [na 2 porcje]:
- 150 g długoziarnistego ryżu
- 3 jajka, ubite widelcem
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule dymki, posiekane
- 125 g ugotowanego groszku ( wystarczy 2 min.)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- ewentualnie szczypta soli i pieprzu
- pokrojona cebulka dymka
Wykonanie:
Ryż gotować 10-12 minut, odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą i ponownie odcedzić.
Groszek ugotować.
Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.
W woku [albo garnku] rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę (trochę odłożyć do posypania), groszek i lekko podsmażyć przez 1-2 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy [ja dałam 2 łyżki], sól, ewentualnie także pieprz, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać pozostałą dymką.
Moje uwagi:
używałam ryżu jaśminowego, moim zdaniem nadawać się będzie każdy.
Świetne! Na każdą porę dnia.
OdpowiedzUsuńmój Luby uwielbia taki ryż;)
OdpowiedzUsuńrobię od dawna świetne, szybkie a przede wszystkim smaczne danie...;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne! takie szybkie, łatwo. niby nic takiego, a jak się pięknie prezentuje! och i jak musi smakowac niebanalnie ;]
OdpowiedzUsuńWiesz, jestem wielbicielką chińskiej kuchni, ale smażonego ryżu jeszcze nie robiłam, w ogóle niedawno pierwszy raz jadłam. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńczyli jesteśmy zgodne, że to super danie, hehe :)
OdpowiedzUsuńnoblevo - zrób kiedyś, gdy zostanie Ci ryż, stosunek włożonej pracy do smaku dania jest bardziej niż zadowalający, to dobre danie. Ja też jestem wielbicielką kuchni azjatyckiej - bo ja lubię też bardzo tajską, niedawno zaczęłam tez odkrywać indyjską. Warto podróżować w kuchni :)
świetny przepis. ja dodałam jeszcze krewetki
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz i pomysł na wzbogacenie dania :)
Usuń