poniedziałek, 13 września 2010

Ryż smażony z jajkiem po chińsku



Smaczne, szybkie, środkowotygodniowe danie. Przepis "Kuchnia chińska" Jenny Stacey z serii z kuchennej półeczki, znalezione u Thiessy. Ryż warto ugotować kilka godzin wcześniej - niech lekko wysuszy się [w lodówce].

Składniki [na 2 porcje]:
  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • 3 jajka, ubite widelcem
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule dymki, posiekane
  • 125 g ugotowanego groszku ( wystarczy 2 min.)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • ewentualnie szczypta soli i pieprzu
  • pokrojona cebulka dymka

Wykonanie:

Ryż gotować 10-12 minut, odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą i ponownie odcedzić.

Groszek ugotować.

Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.

W woku [albo garnku] rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę (trochę odłożyć do posypania), groszek i lekko podsmażyć przez 1-2 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy [ja dałam 2 łyżki], sól, ewentualnie także pieprz, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać pozostałą dymką.

Moje uwagi:

używałam ryżu jaśminowego, moim zdaniem nadawać się będzie każdy.

8 komentarzy:

  1. Świetne! Na każdą porę dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. robię od dawna świetne, szybkie a przede wszystkim smaczne danie...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne! takie szybkie, łatwo. niby nic takiego, a jak się pięknie prezentuje! och i jak musi smakowac niebanalnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, jestem wielbicielką chińskiej kuchni, ale smażonego ryżu jeszcze nie robiłam, w ogóle niedawno pierwszy raz jadłam. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli jesteśmy zgodne, że to super danie, hehe :)

    noblevo - zrób kiedyś, gdy zostanie Ci ryż, stosunek włożonej pracy do smaku dania jest bardziej niż zadowalający, to dobre danie. Ja też jestem wielbicielką kuchni azjatyckiej - bo ja lubię też bardzo tajską, niedawno zaczęłam tez odkrywać indyjską. Warto podróżować w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis. ja dodałam jeszcze krewetki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz i pomysł na wzbogacenie dania :)

      Usuń