wtorek, 14 września 2010

Pikantna zupa grzybowa z kurczakiem





Ostatnio pogoda jest wybitnie jesienna. Potrzebne są rozgrzewające, treściwe zupy. W poszukiwaniu inspiracji sięgnęłam do "Encyklopedii zup" wyd. Bellona. Przepis jednak znacznie zmodyfikowałam, wzbogaciłam zupę m.in. o rodzime grzyby leśne. Idealnym "wykończeniem" jest tutaj kolendra i płatki chili, stanowią swoistą kropkę nad "i" tego dania.

Pikantna zupa grzybowa z kurczakiem

Składniki:
  • 75 g masła
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki garam masali
  • sól, pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mięso z dużej nogi kurczaka, bez skóry i kości, albo inne mięso o wadze ok. 25 dag
  • 1 duży por
  • 300 g pieczarek
  • duża garść suszonych grzybów [=18 g], oczywiście można dać grzyby świeże
  • 1 kolba kukurydzy
  • 950 ml wody [a jeszcze lepiej wody po namaczaniu grzybów, uzupełnionej zwykłą wodą]
  • świeża kolendra
  • płatki suszonego chili do przybrania
  • 200 g chudej śmietany [warto]

Wykonanie:


Suszone grzyby namoczyć w ok. 600 ml wody dwie, trzy godziny wcześniej.
Pieczarki i pora pokroić w półplasterki, a kurczaka i suszone grzyby w małe paseczki. Kukurydzę obrać i odkroić ziarna.

W średniej wielkości garnku rozgrzać masło, dodać garam masalę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć ok. 2 minuty na średnim ogniu. Dodać pora, po 1-2 minutach pieczarki, grzyby, kurczaka i kukurydzę. Doprawić 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i po 1 łyżeczce soli i pieprzu. Podsmażać ok. 10 minut często mieszając - warzywa i mięso powinny być miękkie. Zalać wywarem z grzybów [u mnie 500 ml] i resztą wody - w sumie niecałe 4 szklanki. Zagotować. Odstawić z ognia, gdy lekko przestygnie odłożyć 1 łyżkę wazową warzyw i mięsa, resztę zmiksować na gładkie puree. Do puree dodać odłożoną wcześniej masę, zagotować. Do kubka wlać trochę gorącej zupy, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Śmietanę wlać do zupy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy, posypać świeżą kolendrą i posypać płatkami chili [tu proporcje są bardzo indywidualne ;)].

6 komentarzy:

  1. Nino,czy mogę się poczęstować...? Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. możesz, proszę ;) zupa jest pyszna, warto by poszła w świat

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh, grzybowa! Uwielbiam! Z kurczakiem? mmmmm:) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne składniki i na dodatek pikantna-to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka wspaniała! idealna na taką pluchę - treściwa, rozgrzewająca, aromatyczna. i pyszna! świetnie się zapowiada ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. jakby tak wywalić tego kurczaka ;-) Mam wątpliwości czy ona się nadaje do mojej akcji, stanowczo za ładne zdjęcie! :D Dzięki za przyłączenie się :)

    OdpowiedzUsuń