Ostatnio pogoda jest wybitnie jesienna. Potrzebne są rozgrzewające, treściwe zupy. W poszukiwaniu inspiracji sięgnęłam do "Encyklopedii zup" wyd. Bellona. Przepis jednak znacznie zmodyfikowałam, wzbogaciłam zupę m.in. o rodzime grzyby leśne. Idealnym "wykończeniem" jest tutaj kolendra i płatki chili, stanowią swoistą kropkę nad "i" tego dania.
Pikantna zupa grzybowa z kurczakiem
Składniki:
- 75 g masła
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki garam masali
- sól, pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- mięso z dużej nogi kurczaka, bez skóry i kości, albo inne mięso o wadze ok. 25 dag
- 1 duży por
- 300 g pieczarek
- duża garść suszonych grzybów [=18 g], oczywiście można dać grzyby świeże
- 1 kolba kukurydzy
- 950 ml wody [a jeszcze lepiej wody po namaczaniu grzybów, uzupełnionej zwykłą wodą]
- świeża kolendra
- płatki suszonego chili do przybrania
- 200 g chudej śmietany [warto]
Wykonanie:
Suszone grzyby namoczyć w ok. 600 ml wody dwie, trzy godziny wcześniej.
Pieczarki i pora pokroić w półplasterki, a kurczaka i suszone grzyby w małe paseczki. Kukurydzę obrać i odkroić ziarna.
W średniej wielkości garnku rozgrzać masło, dodać garam masalę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć ok. 2 minuty na średnim ogniu. Dodać pora, po 1-2 minutach pieczarki, grzyby, kurczaka i kukurydzę. Doprawić 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i po 1 łyżeczce soli i pieprzu. Podsmażać ok. 10 minut często mieszając - warzywa i mięso powinny być miękkie. Zalać wywarem z grzybów [u mnie 500 ml] i resztą wody - w sumie niecałe 4 szklanki. Zagotować. Odstawić z ognia, gdy lekko przestygnie odłożyć 1 łyżkę wazową warzyw i mięsa, resztę zmiksować na gładkie puree. Do puree dodać odłożoną wcześniej masę, zagotować. Do kubka wlać trochę gorącej zupy, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Śmietanę wlać do zupy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy, posypać świeżą kolendrą i posypać płatkami chili [tu proporcje są bardzo indywidualne ;)].
Nino,czy mogę się poczęstować...? Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńmożesz, proszę ;) zupa jest pyszna, warto by poszła w świat
OdpowiedzUsuńOh, grzybowa! Uwielbiam! Z kurczakiem? mmmmm:) Pyszności!
OdpowiedzUsuńpyszne składniki i na dodatek pikantna-to lubię :)
OdpowiedzUsuńjaka wspaniała! idealna na taką pluchę - treściwa, rozgrzewająca, aromatyczna. i pyszna! świetnie się zapowiada ;]
OdpowiedzUsuńjakby tak wywalić tego kurczaka ;-) Mam wątpliwości czy ona się nadaje do mojej akcji, stanowczo za ładne zdjęcie! :D Dzięki za przyłączenie się :)
OdpowiedzUsuń