Najpierw grillujemy cukinię, potem marynujemy ją w oliwie i ziołach. Coś na przystawkę albo jako dodatek do mięsa. Z kuchni włoskiej, inspirowanej przepisem Tessy Capponi-Borawskiej, z jednego ze starszych numerów "Kuchni". Użyłam cukinii żółtej i zielonej, równie dobrze może być jednokolorowa :)
Grillowana cukinia w marynacie
Składniki:
- 1 średniej wielkości żółta cukinia
- 1 mała cukinia zielona
- 2-3 łyżki posiekanej bazylii
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- oliwa albo dobry olej np. Kujawski 3 ziarna, z rozmarynem
Wykonanie:
Cukinie umyć i pokroić na dość grube plastry. Grillować* z obu stron aż cukinia zmięknie i będzie ładnie zrumieniona.
Cukinie przełożyć na półmisek/talerz, posolić i popieprzyć.
Zioła połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem [ziół jest ok. 1/2 szklanki] i rozsypać na cukiniach. Polać obficie oliwą, skropić octem winnym i odstawić w chłodne miejsce do momentu podania - min. godzinę.
*nie dodaję już tłuszczu, ale mój grill żeliwny jest zawsze konserwowany olejem po umyciu.
Kocham cukinie. Chetnie wprosilabym sie na takie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jak cukinia to musi być w miarę młoda i dobrze doprawiona. Co do żółtych to mi się wydaje, że są lepsze ale pewnie to placebo:)
OdpowiedzUsuńW każdym razie u nas na polach są już tylko takie wielgaśne cukinie z pestkami..
musi być dobrze doprawiona, to fakt :)
OdpowiedzUsuńja małe cukinie - wielkości ogórka - kupowała w zeszłym tygodniu
Pyszne połączenie. U mnie wczoraj tez cukinia, ale tym razem w wstążkach, na parze, ale poprzednio było spagetti cukiniowe także marynowane w ziołach - cho suszonych. Muszę zrobi za Twoim przykładem w ziołach z krzaczka.
OdpowiedzUsuńA swoją drogą, gdzie upolować żółte cukinie. U mnie na targu nie ma, w marketach - poza Piotrem i Pawłem do którego mi nie po drodze - też nie ma?
z tą bazylią to dopiero musi być aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńTo tez jedno z moich ulubionych polaczen. Lubie tez grillowane posypane pokruszona feta i prazonymi orzeszkami piniowymi.
OdpowiedzUsuńZolta cukina dysponuje, bo jestem dzialkowcem, ale osobiscie wole zielona. Moze faktycznie w niektorych przypadkach to autosugestia? Kiedys wyobrazalam sobie nie wiadomo co nt. bialych baklazanow, dopoki ich nie sprobowalam i przekonalam sie, ze smakuja tak samo.
to nieznany dla mnie smak.. ale ciekawa jestem, bp cukinie lubię bardzo.
OdpowiedzUsuńasiejo -smak żółtej, czy takiego zestawienia?
OdpowiedzUsuńthiesso - ja nie widzę żadnej róznicy w smaku, kupiłam tę zółtą z ciekawości i żeby zobaczyć czy czymś się różnią. A jak smnakują białe bakłażany?
Paulo - to jest w ogóle dobrze wyważona mieszanka ziół i przypraw
Kingo - gdybyś była z W-wy [ nie jesteś] to bym Ci wskazała konkretne miejsce. Kupiłam na stoisku, gdzie są różne "dziwne" rzeczy, ale naprawdę nie warto się męczyć z szukaniem, do tego te żółte cukinie są droższe - może dlatego, że brak jest konkurencji i na targu tylko jedno takie stoisko
Jadłam tę cukinię w zeszłym roku, jest rewelacyjna! :) SZalenie podobają mi się żółte cukinie, ale niestety nie widziałam ich u mnie w sprzedaży.
OdpowiedzUsuńNina biale baklazany tak jak fioletowe, ale w smaku cukinii widze roznice i wole zielona. W tym roku milam wyjtkowo niekorzystna proporcje zoltych w stosunku do zielonych, tzn. wiecej zoltych.
OdpowiedzUsuń