Ten sos ma złożony, bogaty smak. Nie jest możliwe, by zgadnąć co w nim jest :) Moim zdaniem jest rewelacyjny, warto spróbować. Zawiera jedenaście przypraw i innych składników, dodawanych w identycznych proporcjach - oto jego sekret, do tego wywar z lekką nutą wędzonki i przecier pomidorowy. Polecam na sezon grillowy do karkówki i steków :)
Składniki [na wywar]:
- 50 g śliwek suszonych [≡spora garść]
- udko wędzonego kurczaka [ze skórą] albo 20-25 dag boczku wędzonego
- Sól
- Pieprz czarny, mielony
- Pieprz biały, mielony
- Czosnek granulowany
- Oregano suszone
- Papryka słodka
- Cynamon, mielony
- Kolendra, mielona
- Kmin rzymski [kumin], mielony
- Pieprz cayenne [chili], mielony
- Cukier [brązowy albo zwykły]
- Dodatkowo: pół litra przecieru pomidorowego [passaty pomidorowej] - do kupienia w szklanych butelkach bądź kartonach.
Wykonanie:
Śliwki i boczek wędzony (albo udko wędzonego kurczaka) zalać ok. 600 ml wody, ugotować wywar [ok. 20-30 minut]. Potrzebne będzie 1/2 litra wywaru.
Wywar połączyć ze wszystkimi 11. składnikami [płaskie łyżeczki] oraz passatą pomidorową. Odstawić do połączenia składników na co najmniej godzinę.
pysznie zapowiada się ta Twoja trzynastka
OdpowiedzUsuńfajny ten sos !
OdpowiedzUsuńKocham mięso z grilla. Z tak aromatycznym sosem musi być naprawdę pyszne. Recepturę zapisuję.
OdpowiedzUsuńmniam! musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi smakowicie - warto spróbować ! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno mi się przyda! U nas grill ostatnio co drugi dzień...;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak taki domowy sosik:)
OdpowiedzUsuń