poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Leczo z cukinią


Nie jest to prawdziwe leczo, które dla mnie oznacza połączenie pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem kiełbasy, ale i trudno o jeden, uniwersalny przepis. Proponowane dziś przeze mnie danie jednogarnkowe jest treściwe i stosunkowo niskokaloryczne. Teraz, gdy stragany uginają się od cukinii, papryki i pachnących pomidorów gruntowych, szkoda nie korzystać.

Składniki:
  • 3 papryki [≈ 800 g]
  • 1 duża cukinia [≈ 650 g]
  • 3 średnie cebule [≈ 300 g]
  • 4 ząbki czosnku
  • 9 mięsistych pomidorów gruntowych typu paluszki [≈ 1,1 kg]
  • 300 g pieczarek
  • 3 małe kiełbasy śląskie
  • 1 mały koncentrat pomidorowy [70 g], można się bez niego obyć, ale poprawia smak dania
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz, chili - pieprz cayenne, ostra papryka, słodka papryka [wg uznania]
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie: czuszka lub inna ostra papryka

Wykonanie:

Cebule posiekać [używam malaksera]. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pieczarki i kiełbasę pokroić w kostkę [odłożyć do oddzielnych naczyń, gdyż będą smażone oddzielnie].

Na ≈ 3 łyżkach oleju usmażyć cebulę - niech się lekko zrumieni. Odłożyć do garnka. Następnie, na dodatkowej 1 łyżce oleju usmażyć kiełbasę - także do zrumienienia, włożyć do garnka.

W dalszej kolejności na patelnię wsypać pokrojone malakserem pieczarki [nie potrzeba już tłuszczu, patelnia będzie natłuszczona po smażeniu kiełbasy, ponadto pieczarki szybko puszczą sok]. Smażyć, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru [pieczarki będą podduszone]. Odłożyć do garnka.

Pomidory włożyć na malaksera i rozdrobnić na puree [ew. drobno pokroić], dodać do garnka.

Wszystkie składniki w garnku, wraz z dodaną cukinią, koncentratem pomidorowym i czosnkiem dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pokrojoną paprykę i gotować do miękkości. Doprawić. Przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki.

6 komentarzy:

  1. każdy ma swój własny przepis na leczo. najważniejsze by smakowało domownikom;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój przepis na leczo bardzo się nie różni, ale dawno nie robiłam, a kiedy jak nie teraz? Zrobię koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam leczo, dla mnie musi być dużo cukinii.
    Mojej Mamy przepis jest bardzo podobny, z tym że my zawsze leczo robimy bez mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) wyglada bardzo smakowicie:) w tym roku robilam juz kilka razy, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile domów, tyle przepisów na leczo, prawda? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj podczas robienia zakupów naszła mnie ochota na leczo - i zaopatrzyłam się w paprykę i pomidory ( cukinia czeka w lodówce ).
    Jutro pewnie będę przyrządzać podobne danie :)

    OdpowiedzUsuń