Nie jest to prawdziwe leczo, które dla mnie oznacza połączenie pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem kiełbasy, ale i trudno o jeden, uniwersalny przepis. Proponowane dziś przeze mnie danie jednogarnkowe jest treściwe i stosunkowo niskokaloryczne. Teraz, gdy stragany uginają się od cukinii, papryki i pachnących pomidorów gruntowych, szkoda nie korzystać.
Składniki:
- 3 papryki [≈ 800 g]
- 1 duża cukinia [≈ 650 g]
- 3 średnie cebule [≈ 300 g]
- 4 ząbki czosnku
- 9 mięsistych pomidorów gruntowych typu paluszki [≈ 1,1 kg]
- 300 g pieczarek
- 3 małe kiełbasy śląskie
- 1 mały koncentrat pomidorowy [70 g], można się bez niego obyć, ale poprawia smak dania
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz, chili - pieprz cayenne, ostra papryka, słodka papryka [wg uznania]
- natka pietruszki do dekoracji
- opcjonalnie: czuszka lub inna ostra papryka
Wykonanie:
Cebule posiekać [używam malaksera]. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pieczarki i kiełbasę pokroić w kostkę [odłożyć do oddzielnych naczyń, gdyż będą smażone oddzielnie].
Na ≈ 3 łyżkach oleju usmażyć cebulę - niech się lekko zrumieni. Odłożyć do garnka. Następnie, na dodatkowej 1 łyżce oleju usmażyć kiełbasę - także do zrumienienia, włożyć do garnka.
W dalszej kolejności na patelnię wsypać pokrojone malakserem pieczarki [nie potrzeba już tłuszczu, patelnia będzie natłuszczona po smażeniu kiełbasy, ponadto pieczarki szybko puszczą sok]. Smażyć, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru [pieczarki będą podduszone]. Odłożyć do garnka.
Pomidory włożyć na malaksera i rozdrobnić na puree [ew. drobno pokroić], dodać do garnka.
Wszystkie składniki w garnku, wraz z dodaną cukinią, koncentratem pomidorowym i czosnkiem dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pokrojoną paprykę i gotować do miękkości. Doprawić. Przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki.
każdy ma swój własny przepis na leczo. najważniejsze by smakowało domownikom;)
OdpowiedzUsuńMój przepis na leczo bardzo się nie różni, ale dawno nie robiłam, a kiedy jak nie teraz? Zrobię koniecznie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo, dla mnie musi być dużo cukinii.
OdpowiedzUsuńMojej Mamy przepis jest bardzo podobny, z tym że my zawsze leczo robimy bez mięsa.
pycha:) wyglada bardzo smakowicie:) w tym roku robilam juz kilka razy, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńile domów, tyle przepisów na leczo, prawda? ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj podczas robienia zakupów naszła mnie ochota na leczo - i zaopatrzyłam się w paprykę i pomidory ( cukinia czeka w lodówce ).
OdpowiedzUsuńJutro pewnie będę przyrządzać podobne danie :)