Kuchnia indyjska w wydaniu bardzo interesującym. Orzeźwiający "sos", który podawałam do mięs i warzyw z grilla - zrobił furorę! Mięta i prażony kmin to super duet. Przepis z programu "Łatwa kuchnia indyjska 2". Na szczęście udało się zrobić zdjęcie, bo na działce, w lesie, nie ma czasu na takie ceregiele :)
Składniki:
- 1/2 litra greckiego jogurtu [dałam 400 gram]
- pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego [kuminu]
- mała garść świeżej mięty
- sól do smaku
Wykonanie:
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Nasiona kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni. Miętę [same listki] drobno posiekać.
Połączyć rzodkiewkę, kmin rzymski, miętę i gęsty jogurt grecki, posolić do smaku. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce. Podawać do mięs i warzyw - np. z grilla.
Chutney'owo było i wczoraj u Mnie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam jabłkowy:)
Pozdrawiam
chutney rzodkiewkowy? ojej, bardzo intrygujące! hmm.. ciekawe, czy smaczne... ;p
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na niecodzienny grillowy dodatek. i nie tylko.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sos!
OdpowiedzUsuńAle fajny, prosty przepis. Kupie jutro rzodkiewki:-)
OdpowiedzUsuńThiesso - tylko spory pęczek ;) robiłam to jakiś czas temu [niestety na zdjęcie czekałam miesiąc, bo nie ja byłam fotografem - ja wtedy tylko w kuchni ;)]. Przepis spisałam od razu ze strony programu, ale coś mi jeszcze mówi, że starte rzodkiewki poczekały na mnie [tzn. na robienie tego chutneyu] jakieś 10-15 minut i że odcisnęłam z nich wodę.
OdpowiedzUsuńnobleva - żebyś wiedziała, że fajny ;)
asieja - w domu podczas imprezy też by się sprawdził
Karmel-itko - smaczne, jedna z moich koleżanek powiedziała o nim "to jest genialne"
Olciaky - a wiesz, że ja innych, tzn. prawdziwych chutney-ów to jeszcze nigdy?
bardzo smakowicie sie zapowiada.
OdpowiedzUsuń