Lekki, letni obiad z faszerowaną cukinią, podawany z sałatką z pomidorów. To bardzo wdzięczne warzywo do nadziewania. Polecam - farsz jest smaczny i dość wyraźny w smaku dzięki natce pietruszki - nie żałujcie jej.
Składniki:
- 2 - 3 bardzo duże cukinie, lub odpowiednio mniejsze, łącznie o wadze ok. 1,5 - 2 kg
- 12 dużych pieczarek
- 0,6 kg mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
- 4 spore mięsiste pomidory
- po pół pęczka natki pietruszki i koperku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu z ziołami [albo dodać trochę bazylii i oregano do zwykłego keczupu/koncentratu pomidorowego]
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 300 g kaszy kuskus
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz cayenne [chili], sól, pieprz, papryka słodka
- kilka łyżek oleju do smażenia
- Dodatkowo: sałatka z pomidorów, bazylii i cebuli + sól [ewentualnie także pieprz]
Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, pestki wyrzucić a miąższ zachować.
Na dwóch łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać drobno pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Usmażyć mięso [zajmie to minimum 5 minut]. Przełożyć do średniej wielkości garnka.
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć pokrojone lub rozdrobnione malakserem pieczarki aż do uzyskania brązowego koloru. Przełożyć do garnka z mięsem.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przy użyciu malaksera zrobić puree pomidorowe, dodać do masy mięsnej wraz z pozostałymi składnikami [oprócz natki pietruszki, koperku i kuskusa], w tym miąższem z wydrążonej cukinii. Dusić pod przykryciem kilka minut, aż cukinia będzie miękka.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, zalewając wrzątkiem.
Przygotowany farsz połączyć z kuskusem, posiekaną natką pietruszki i koperku, ostatecznie doprawić farsz ulubionymi przyprawami. Cukinię (jeśli jest duża, to pokrojoną na 2 - 3 kawałki) napełnić farszem.
Piec w temperaturze 180o C, zawinięte w folię aluminiową, dopóki cukinia nie zmięknie, grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut można odchylić folię aluminiową, wybrać opcję grill, by wierzch był bardziej chrupiący. Czas pieczenia ze względu na ilość i grubość moich cukinii był bardzo długi - 80 minut. W przypadku mniejszej ilości porcji może to trwać dużo krócej (1 cukinia = 20 minut)- trzeba sprawdzać kiedy cukinia będzie miękka.
Podawać na przykład z sałatką z pomidorów, z cebulą, świeżą bazylią, doprawioną solą i pieprzem.
P.S. Zostało mi trochę farszu - nadziałam nim 2 papryki.
wygląda rewelacyjnie;D zapisuję i zrobie na obiad;D
OdpowiedzUsuńHmm... Nie przepadam za pietruszką. Za to na samą cukinię nadzianą jakimś pysznym farszem skusiłabym się z ogromną chęcią.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
oo,tak jeszcze nie nadziewalam....pyszne musialy byc :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
mniam, mniam ;]
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię. a w szczególności w tak atrakcyjnych wydaniach ;d
natki pietruszki nie żałuję nigdy.. lubię bardzo. pysznie to letni obiad.
OdpowiedzUsuńNo farsz mi się prezentuje rewelacyjnie wręcz, zaczynam żałować że mam jakieś uprzedzenia do cukinii :P
OdpowiedzUsuńtakie letnie obiady są najlepsze pod słońcem. faszerowane sezonowe warzywko plus sałatka- wymarzony zestaw;)
OdpowiedzUsuńciężko taką potrawę ładnie przyrządzić, ale Tobie udało się to fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie muszą smakować:)
OdpowiedzUsuńPs: Ładny, nowy rozstaw na Twoim blogu:)
Olciaky - dziękuję, cieszę się, że ktoś zauważył zmiany :)
OdpowiedzUsuńbędę wdzięczna za wszelkie uwagi i konstruktywną krytykę; z góry uprzedzam, że zmiana wyglądu notek wstecz [ręczne zmiany] jest pracochłonna i będzie wykonywana stopniowo
Zrobiłam i wyszło bardzo smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonika
bardzo się cieszę Moniko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nina