Czyż nie jest fajnie mieć taki oryginalny cukier w swojej spiżarni? ...i zaskoczyć kogoś podając mu go do herbaty? Brzmi niezwykle, a robi się go bardzo prosto. Najtrudniej znaleźć krzak róży - z dala od drogi i spalin. Płatki róży powinny być oczyszczone z pyłku i pozbawione białej nasady. Białe końcówki suszymy i wkładamy do zapachowych woreczków. Przepis znalazłam na tym blogu.
Składniki:
- 2 duże garści oczyszczonych płatków róży
- 2 szklanki cukru
Wykonanie:
Różę rozetrzeć blenderem lub w moździerzu - na drobne kawałeczki (prawie pasta). Przełożyć do naczynia z cukrem i dokładnie wymieszać, rozcierając całość drewnianą łyżką. Idealnie nadają się do tego płaskie plastikowe pojemniki.
Kiedy cukier mocno się zabarwi, przesypać na tacę, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wysuszenia. Cudownie suszy się w cieniu na powietrzu, bo po kilku godzinach jest już gotowy do przesypania go do słoika. W mieszkaniu może to trwać nawet dwa dni. Jeśli cukier będzie nieco zbrylony po wysuszeniu, wystarczy go rozdrobnić w moździerzu.
Wspaniały do herbaty i aromatyzowania ciast i ciasteczek.
P.S. Dałam spore garści płatków róży, nie zaszkodzi dać nawet trochę więcej.
Nino! Oj, cudownie jest mieć coś takiego w spiżarni! Piękne zdjęcia - aż czuję ten czarowny aromat róż!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
O jaaa.. różany cukier.
OdpowiedzUsuńTo jest to!:D
Witam,
OdpowiedzUsuńczy może byc dzika roża?
Pozdrawiam
cudna musi byc jesienna herbata z takim cukrem. ja mam tegoroczną różę w dwóch słoiczkach, też będzie aromatycznie.
OdpowiedzUsuńedysqa- JAK NAJBARDZIEJ ;)
OdpowiedzUsuńasieja - słowo "jesień" odganiam jak mogę, teraz właśnie rozkoszuję się latem i niezwykłą różnorodnością kulinarną, bogactwem owoców, tym, że w każdej kawiarni pełno jest ludzi, że jest przyjemnie ciepło... o jesieni nie chcę nawet myśleć, nawet z cukrem różanym [tym bardziej, że ja nie słodzę herbaty ;)]
OdpowiedzUsuńAnno- niedługo może stać się trendy, uważajmy ;)
Olciaky - Twoja konfitura truskawkowa też niczego sobie, chętnie bym podjechała do Ciebie - choć to daleko i choć benzyna kosztuje więcej niż przesyłka, żeby Cię zwyczajnie poznać ;)
Cudowny przepis, jeszcze dziś szukam takiej róży, obym znalazła, bo mam smaka na taką różaną herbatkę :), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmmm, ależ musi pachniec. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor ma ten cukier. Super pomysł;)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie, tak delikatnie i pastelowo!
OdpowiedzUsuńpoświęcę się i dodam do swojego cukru róże z ogródka:) super
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,Beata
Ech, co ja bym dała za róże!
OdpowiedzUsuńWitaj wśród Kwiatożerców:)
cudowny przepis;) chyba i ja sprobuję;]]]
OdpowiedzUsuńCudnownie różowy cukier...
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł:)
Już czuję ten różany aromat w moim domu:)