środa, 9 czerwca 2010
Przekąska z grillowanej cukinii, fety i mięty
Odświeżająca mięta połączona z polską fetą, zawinięta w grillowaną cukinię. Naprawdę nie trzeba się wysilać by zjeść coś pysznego. Można podawać na zimno i ciepło [obie wersje wypróbowane]. Wolę wersję z lekko ciepłą cukinią, niedawno zdjętą z patelni. Gdybym urządzała letnie przyjęcie, z pewnością zaserwowałabym to jako przystawkę.
Składniki:
1 mała cukinia [ok. 300 g]
1 łyżka oleju
2/3 opakowania sera typu feta [favita] [ok. 180 g]
6 b. dużych liści mięty
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Odciąć końce. Nożem [lub obieraczką] pokroić cukinię na możliwie cienkie plastry, starając się by były jak najdłuższe.
Rozgrzać patelnię grillową, wlać olej - rozprowadzić go na całej szerokości patelni np. ręcznikiem papierowym złożonym kilkukrotnie. Grillować paski cukinii z każdej strony po kilka minut, aż do uzyskania brązowych pasków. Z jednej strony posolić i popieprzyć.
Paski cukinii przestudzić [można lekko, można całkowicie].
Ser feta rozdrobnić widelcem, dodać drobno pokrojoną miętę, popieprzyć. Farsz z fety nałożyć łyżeczką na pasek cukinii [najprościej w jednym miejscu - tworząc kulkę z fety, albo rozsmarować na całym pasku.
Cukinię zwinąć tak, by farsz pozostawał w środku. Można spiąć wykałaczkami.
Pycha!
Jaka śliczna i zielona - taka orzeźwiająca w ten upalny wieczór.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
lubię takie proste pomysły
OdpowiedzUsuńpełne zieleni
O mniam! Nina ja miętę uwielbiam, ale z cukinią to chyba jeszcze nie próbowałam :) Błąd!
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam te połączenia smakowe! U mnie też dziś mięta i feta, ale z innym warzywem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
P.S. Daj znać jak skończyły się zakupy książkowe!
Anna-Maria: poszłam dziś do księgarni w drodze z pracy i okazało się, że ...dziś nieczynne. Zapraszali mnie do innej księgarni, a ja spieszyłam się na koncert i w związku z tym raz, że nic nie obejrzałam i nic nie wydałam. Dobre jest to, że pieniądze zostały w kieszeni :) choć co się odwlecze, to nie uciecze :)
OdpowiedzUsuńPolko, wielki błąd, hehe! nawet nie wiesz z jakim smakiem zjadłam to, co przygotowałam zaraz po tym jak zrobiłam zdjęcia
Usagi, asieja - a zieleń w 100% naturalna, bez jakiegokolwiek "podrasowania" w programach do obróbki zdjęć ;)
To są smaki, które do mnie bardzo przemawiają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne! Faktycznie idealne na przystawke... Bardzo mi sie podoba, zapamietam i wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
O tak, cukinia, feta i mieta baaardzo sie lubia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
To polaczenie smakow odkrylam dopiero niedawno i jestem nim tak zachwycona, ze moglabym taka cukinie jesc na okraglo :) Pysznosci!
OdpowiedzUsuńLuuubię! Ja czasem kroję cukinię w cienkie plastry i przekładam je masą z fety i oliwek. Pyszna sprawa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danko. Prosto, szybko i PYSZNIE.
OdpowiedzUsuńKocham te roladki niesłabnącą miłością :) Obowiązkowy punkt każdego grillowania. Ewentualnie cukinia może być zamiennie z bakłażanem :)
OdpowiedzUsuń