piątek, 9 kwietnia 2010

Mus z awokado, orzechów i sera do jajek/kanapek



Kolejny mus do jajek na wielkanocnym stole, a pozostała częsć wykorzystana jako pasta do chleba. Awokado szybko ciemnieje, dlatego mus trzeba przygotować niedługo przed spożyciem, podobnie jajka faszerować tuż przed podaniem. Znalezione na blogu Polki.

Jajka faszerowane musem z awokado, orzechów i sera

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • miąższ z 1 dojrzałego awokado
  • 100g sera Pecorino, parmezanu, cheddar lub dowolnego żółtego sera (użyłam swieżego parmezanu)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Jajka obrać, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka.
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn (duże oczka).
Miąższ z awokado zmiksować za pomocą blendera z żółtkami jajek, majonezem, masłem, serem, orzechami, rukolą, przyprawami i zieleniną.
Pastą napełniamy połówki jajek (sporo zostanie jako pasta do chleba).



Jajka na Wielkanoc

1 komentarz:

  1. bardzo lubię połączenie jajek i awokado
    choc u mnie występuje w wersji najprostszej.. jajka + awokado + przyprawy. i jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń