Kolejny mus do jajek na wielkanocnym stole, a pozostała częsć wykorzystana jako pasta do chleba. Awokado szybko ciemnieje, dlatego mus trzeba przygotować niedługo przed spożyciem, podobnie jajka faszerować tuż przed podaniem. Znalezione na blogu Polki.
Jajka faszerowane musem z awokado, orzechów i sera
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- miąższ z 1 dojrzałego awokado
- 100g sera Pecorino, parmezanu, cheddar lub dowolnego żółtego sera (użyłam swieżego parmezanu)
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- garść rukoli
- pieprz
- sól
- sok z cytryny
Wykonanie:
Jajka obrać, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka.
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn (duże oczka).
Miąższ z awokado zmiksować za pomocą blendera z żółtkami jajek, majonezem, masłem, serem, orzechami, rukolą, przyprawami i zieleniną.
Pastą napełniamy połówki jajek (sporo zostanie jako pasta do chleba).
Jajka na Wielkanoc
bardzo lubię połączenie jajek i awokado
OdpowiedzUsuńchoc u mnie występuje w wersji najprostszej.. jajka + awokado + przyprawy. i jest pysznie.