wtorek, 30 marca 2010

Szarlotka na kruchym spodzie






Szarlotki lubią być spożywane na ciepło :) a najbardziej z lodami waniliowymi :)))


Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek (ważonych po obraniu)
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • cukier waniliowy - ok. 1 łyżki
  • skórka z 1 cytryny (można dać mniej)

ciasto:

  • 250 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 200 ml cukru (ok. 4/5 szklanki)
  • szczypta soli

dodatkowo 1 białko

do posypania cukier puder

Wykonanie:

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem (wg swojego smaku), dodać skórkę cytrynową, wymieszać, odstawić na 2 godziny pod przykryciem.

Przygotować ciasto: posiekane masło wymieszaj z mąką, dodaj cukier, jajko, żółtko, śmietanę oraz sól. Zagnieć, wyrób i włóż do lodówki (przynajmniej na pół godziny - a najlepiej na czas gdy jabłka "leżakują"). Ciasto podziel na 2 części - w proporcjach 2/3 i 1/3. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wyłóż nim prostokątną blachę [wymiary górne 25 x 31 cm, wysokość 6 cm, albo dużą tortownicę] - dół i boki. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C.

Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, resztą ciasta zetrzyj na tarce - na grubych oczkach, piecz godzinę w temp. 160°C. Posyp cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Hihi i to jest właśnie spód którego nie lubię :D
    I broń licho nie mówię, że jest niesmaczny! Ja jestem .. inna i wybredna :)
    Za to nadzienie wyjadłabym łyżką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. och szarlotka! mam na nią smaka od dawna, ale to dopiero po Świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe kruche ciasto, nie splamione proszkiem do pieczenia, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję abbra - wzajemnie

    Polko - nie lubisz kruchego czy masz inny przepis na nie? jak masz to się podziel ;)

    viridianka - my juz dziś testowaliśmy wypieki, ja to chyba dlugo po Swiatch nic nie tknę...

    Wastalawista - unikam proszku jak mogę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka wspaniała!
    Życzę, by czas Świąt był spełnieniem, radością, ucztowaniem i wszystkim, czego każdy z nas potrzebuje!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję ania - wzajemnie

    OdpowiedzUsuń