Szarlotki lubią być spożywane na ciepło :) a najbardziej z lodami waniliowymi :)))
Szarlotka na kruchym spodzie
Składniki:
- 1 kg pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek (ważonych po obraniu)
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- cukier waniliowy - ok. 1 łyżki
- skórka z 1 cytryny (można dać mniej)
ciasto:
- 250 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 200 ml cukru (ok. 4/5 szklanki)
- szczypta soli
dodatkowo 1 białko
do posypania cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem (wg swojego smaku), dodać skórkę cytrynową, wymieszać, odstawić na 2 godziny pod przykryciem.
Przygotować ciasto: posiekane masło wymieszaj z mąką, dodaj cukier, jajko, żółtko, śmietanę oraz sól. Zagnieć, wyrób i włóż do lodówki (przynajmniej na pół godziny - a najlepiej na czas gdy jabłka "leżakują"). Ciasto podziel na 2 części - w proporcjach 2/3 i 1/3. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wyłóż nim prostokątną blachę [wymiary górne 25 x 31 cm, wysokość 6 cm, albo dużą tortownicę] - dół i boki. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, resztą ciasta zetrzyj na tarce - na grubych oczkach, piecz godzinę w temp. 160°C. Posyp cukrem pudrem.
Hihi i to jest właśnie spód którego nie lubię :D
OdpowiedzUsuńI broń licho nie mówię, że jest niesmaczny! Ja jestem .. inna i wybredna :)
Za to nadzienie wyjadłabym łyżką :D
och szarlotka! mam na nią smaka od dawna, ale to dopiero po Świętach :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe kruche ciasto, nie splamione proszkiem do pieczenia, pycha!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję abbra - wzajemnie
OdpowiedzUsuńPolko - nie lubisz kruchego czy masz inny przepis na nie? jak masz to się podziel ;)
viridianka - my juz dziś testowaliśmy wypieki, ja to chyba dlugo po Swiatch nic nie tknę...
Wastalawista - unikam proszku jak mogę.
Szarlotka wspaniała!
OdpowiedzUsuńŻyczę, by czas Świąt był spełnieniem, radością, ucztowaniem i wszystkim, czego każdy z nas potrzebuje!
Pozdrawiam ciepło!
dziękuję ania - wzajemnie
OdpowiedzUsuń