wtorek, 23 marca 2010

Gorgamole – dip do nachos i grzanek



czyli guacamole z serem gorgonzola - stąd zmieniona nazwa ;) Pasta do nachos, ale nie tylko. Dobrze smakuje też na grzankach z bagietki lub innego białego pieczywa. Z powodzeniem można dać dowolny ser pleśniowy. Awokado musi być bardzo miękkie, by po obraniu rozpływało się pod naciskiem widelca i tworzyło przyjemnie kremowy dip. Inspiracja: Nigella.

Składniki:

125 g gorgonzoli
2 łyżki (z dużym czubkiem) kwaśnej, gęstej śmietany (np. 18%)*
2 dojrzałe awokado
35 g marynowanej zielonej jalapeno, drobno posiekanej (ok. 2 łyżki)
1 dymka ze szczypiorkiem, drobno posiekana
¼ łyżeczki papryki w proszku (dałam ostrej)
sok z cytryny

Wykonanie:

Awokado obierz i ugnieć miąższ awokado widelcem (awokado musi być miękkie). Pokruszony ser dobrze zmieszaj ze śmietaną; połącz z awokado. Dodaj posiekane jalapeno, dymkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj, dodaj paprykę. Dopraw sokiem z cytryny do smaku.

*moim zdaniem pasowałby też gęsty jogurt albo śmietana o zawartości 9-12% tłuszczu

7 komentarzy:

  1. Cudne. Jak dla mnie doskonałe na wiosenne kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą byc pyszne chrupiące kawałki zanużane w takim dipie

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooooo!
    Super! TO moglby byc fajny faszer do jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino!:)
    Ale cudenko zielone, na kanapki zapodajesz;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polko - do jajek tak, ale chyba nie na wielkanocnym, tradycyjnym stole [ja żeby zadowolić gusta rodziny zrobiłam plebiscyt, kurczak curry - choćby na spróbowanie nie przeszedł, tradycyjna kaczka już tak, myślę, że jakbym podała takie faszerowane jajka, to mogliby kręcić nosem; a jak Twoja rodzina - lubi inne smaki?]

    Olciaky - sobie na śniadanie, tak, ale dipem częstowałam się jeszcze z koleżanką - ona z kolei jadła z nachosami

    Asieja - jakie fajne nowe zdjęcie

    kamaiga - zdałam sobie właśnie sprawę, że kiedyś wiosna oznaczała wiosenne kanapki - nowalijki, sałatę, szczypiorek, a teraz gdy mamy to dostępne przez cały rok (nie szkodzi że bez smaku), wiosenne kanapki zatracają swoje znaczenie, ech... powiem jak stary człowiek - kiedyś to były czasy

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię dziś ten mus jako dodatek z jajek i wędlin na Wielkanocne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam nadzieję, że Wam smakowało, ściskam :) ... po Świetach biegamy ;)

    OdpowiedzUsuń