czyli guacamole z serem gorgonzola - stąd zmieniona nazwa ;) Pasta do nachos, ale nie tylko. Dobrze smakuje też na grzankach z bagietki lub innego białego pieczywa. Z powodzeniem można dać dowolny ser pleśniowy. Awokado musi być bardzo miękkie, by po obraniu rozpływało się pod naciskiem widelca i tworzyło przyjemnie kremowy dip. Inspiracja: Nigella.
Składniki:
125 g gorgonzoli
2 łyżki (z dużym czubkiem) kwaśnej, gęstej śmietany (np. 18%)*
2 dojrzałe awokado
35 g marynowanej zielonej jalapeno, drobno posiekanej (ok. 2 łyżki)
1 dymka ze szczypiorkiem, drobno posiekana
¼ łyżeczki papryki w proszku (dałam ostrej)
sok z cytryny
Wykonanie:
Awokado obierz i ugnieć miąższ awokado widelcem (awokado musi być miękkie). Pokruszony ser dobrze zmieszaj ze śmietaną; połącz z awokado. Dodaj posiekane jalapeno, dymkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj, dodaj paprykę. Dopraw sokiem z cytryny do smaku.
*moim zdaniem pasowałby też gęsty jogurt albo śmietana o zawartości 9-12% tłuszczu
Cudne. Jak dla mnie doskonałe na wiosenne kanapki.
OdpowiedzUsuńmuszą byc pyszne chrupiące kawałki zanużane w takim dipie
OdpowiedzUsuńOooooo!
OdpowiedzUsuńSuper! TO moglby byc fajny faszer do jajek :)
Nino!:)
OdpowiedzUsuńAle cudenko zielone, na kanapki zapodajesz;)
Pozdrawiam.
Polko - do jajek tak, ale chyba nie na wielkanocnym, tradycyjnym stole [ja żeby zadowolić gusta rodziny zrobiłam plebiscyt, kurczak curry - choćby na spróbowanie nie przeszedł, tradycyjna kaczka już tak, myślę, że jakbym podała takie faszerowane jajka, to mogliby kręcić nosem; a jak Twoja rodzina - lubi inne smaki?]
OdpowiedzUsuńOlciaky - sobie na śniadanie, tak, ale dipem częstowałam się jeszcze z koleżanką - ona z kolei jadła z nachosami
Asieja - jakie fajne nowe zdjęcie
kamaiga - zdałam sobie właśnie sprawę, że kiedyś wiosna oznaczała wiosenne kanapki - nowalijki, sałatę, szczypiorek, a teraz gdy mamy to dostępne przez cały rok (nie szkodzi że bez smaku), wiosenne kanapki zatracają swoje znaczenie, ech... powiem jak stary człowiek - kiedyś to były czasy
Robię dziś ten mus jako dodatek z jajek i wędlin na Wielkanocne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że Wam smakowało, ściskam :) ... po Świetach biegamy ;)
OdpowiedzUsuń