piątek, 25 grudnia 2009

Kandyzowana pomarańczowa skórka w czekoladzie




Są jak najlepszej jakości cukierki pomarańczowe zanurzone w czekoladzie... Niesamowicie pyszny przysmak. Bardzo, bardzo polecam. Przepis 'The Australian Womens Weekly', zmodyfikowany przez Dorotus.

Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Składniki:
  • 2 duże pomarańcze z grubszą skórką
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 200 g gorzkiej czekolady, do obtoczenia [dobrej jakości, użyłam deserowej]
Wykonanie:

Pomarańcze wyszorować*, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki (by łatwiej było ją pokroić w paseczki). Odkroić część albedo (my pozostawiliśmy - skórki nie były bardzo grube i było naprawdę ok). Albedo to gorzka biała skórka, tuż pod skórką.

Skórkę pokroić w 1 cm paski.

Pokrojoną skórkę pomarańczową zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.

W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.

Na drugi dzień roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pomagając sobie widelcem otaczać skórkę w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, do zastygnięcia.

*to bardzo ważne, pomarańcze bowiem zazwyczaj są pryskane i woskowane, zawierają też na sobie imazalil - środek przeciwgrzybiczy; najlepiej kupić pomarańcze niepryskane (to trudne zadanie) albo dokładnie wymyć pomarańcze szczoteczką pozbywając się chemii



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

3 komentarze:

  1. Moim zdaniem połączenie czekolady z pomarańczą bije wszystko na głowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak..

    a dla mnie jeszcze czekolada+mięta

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nigdy ich nie robiłam, ale je lubię. Ładnie wyglądają i tak sobie myślę, że fajny byłby to prezent :)

    OdpowiedzUsuń