czwartek, 15 października 2009

Pasta bakłażanowo-czosnkowo-orzechowa





Pasta do chleba, mięs, macy, a także do makaronu. Z pieczonego bakłażana, orzechów włoskich i czosnku. Jesli ktos nie ma tahini, mozna pominąc. Inspiracja: fotoforum i Polka. Dodam tylko, ze zapach pieczonego bakłazana jest niesamowity!

Składniki:

- 1 średniej wielkości bakłażan
- duzy ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki wody z gotowania makaronu
- pieprz, sól
- sok z 1 cytryny do smaku
- łyżka tahini
- łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Rozgrzac piekarnik do 200 st.C.

Bakłażan dokladnie ponakłuwac widelcem (wowczas nie pęknie podczas pieczenia). Upiec w piekarniku obracając na wszystkie strony az bedzie miekki w srodku - ok. 45 minut.

Upieczony bakłazan obrac ze skóry. Do malaksera wrzucic ząbek czosnku, orzechy, oliwę, wodę z ugotowanego makaronu, sok z cytryny, sol, pieprz i tahini oraz obrany bakłazan (przy małych i srednich bakłazanach spokojnie mozna zostawic pestki). Zmiksować na gładką masę. Przy braku malaksera: rozgniesc widelcem baklazana, reszte stalych skladnikow drobno posiekac, wszystko dokladnie pomieszac.

Propozycje wykorzystania:

1) Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem (przepis starcza spokojnie na 2-3 porcje makaronu). Danie mozna posypac tartym parmezanem i podawac z grillowanym kurczakiem (jak na zdjęciu).
2) Pastę schłodzić i podać z grillowanym mięsem albo do macy jako przekąskę na imprezie.


6 komentarzy:

  1. jakie piekne naczynko!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie dużą mam ochotę tego spróbowac:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W kuchni iranskiej wystepuje podobe danie, tylko dodaje sie dodatkowo miete, troche miesa i cos w rodzaju naszej serwatki. Pycha! Postaram sie kiedys zrobic i zaprezentowac na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, tylko mi zawsze szkoda piekarnik rozgrzewac na jedno takie pieczenie. W związku z tym z reguly czekam na większy pakiet rzeczy do pieczenia :)
    A ze pasta pyszna, to wcale mnie nie dziwi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda i zapowiada się bardzo apetycznie. Uwielbiam bakłażany. No tak, tak naczynko też super :)
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń