poniedziałek, 7 września 2009

Ranch dressing



Domowy dressing, ze swiezych składników. Można przechowywac kilka dni. Serwowałam z sałatą lodową, rzymską i rukolą, do tego pomidorki koktajlowe, papryka, skwarki boczku, plastry parmezanu i piers z kurczaka z marynaty czosnkowej. Dwa sposoby na uzycie małej ilosci dressingu: 1) do naczynia najpierw wlac odpowiednią ilosc dressingu, wrzucic porwaną sałatę i wymieszac dokładnie palcami, dodac resztę składników; 2) porwaną sałatę wkłożyc do miski z przykryciem, polac odpowiednią iloscią dressingu, przykryc naczycie i energicznie, ruchami kulistymi oraz z góry na dół rozprowadzic marynatę na lisciach sałaty. Dodac pozostałe składniki sałatki.

Ranch dressing

Składniki (na 235 ml):
1/2 szklanki maslanki
2 lyzki majonezu
3 lyzki kwasnej, gęstej smietany (ilosc można zwiększyc dając cale 200 g)
1 ząbek czosnku, wycisnięty
1 lyzka octu jablkowego albo soku z cytryny [uzylam cytyny]
1/4 lyzki musztardy
1/8 lyzki zmielonego pieprzu
2 lyzki posiekanego swiezego koperku
ewentualnie: sól

Wykonanie:

Dobrze wymieszac maslankę, majonez i kwasną smietanę. Dodac pozostale skladniki i wymieszac. Najlepiej uzyc miksera dla osiągnięcia idealnej gladkosci. Przyprawic do smaku. Przechowywac w lodówce.

11 komentarzy:

  1. Oooo, ciekawy, Nino! Nie robiłam nigdy dressingu z maslanką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pierwszy rzut oka połączenie składników szalone jak dla mnie, ale w tym szaleństwie jest metoda. Zdecydowanie muszę spróbować ten dressing.

    OdpowiedzUsuń
  3. z maslanką jest zawsze trochę lzejszy

    ja akurat do tego uzylam 200 gram smietany 18%

    nastepnym razem zrobie z gestym jogurtem zamiast, albo z lzejsza śmietaną

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino, o proszę znalazłam u Ciebie przepis na jeden z moich najulubieńszych dressingów. On jest szalenie popularny w Stanach, tam prawie w każdej restauracji jest on jako opcja do sałatek. Ja miałam takie fazy, że robiłam go całymi tygodniami. Często gdy nie mam maślanki dodaję kefiru, jest wtedy nawet bardziej wyrazisty w smaku. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko, a próbowałaś w ogóle wyeliminowac smietanę? i zastąpic gęstym jogurtem?


    a może masz jakiś super lekki (kalorycznie) dressing?

    Pozdrawiam

    P.S. Jako studentka pracowałam na work&travel jako kelnerka w restauracji, stąd też go znam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham Cie za ten dresing, jest to mój ulubiony , męczę rodzinę która mieszka w stanach i przysyłaja mi Runch w torebkach , wreszcie przestanę ich męczyć bo twój przepis jest cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam jedno pytanie :) Czy ten dressing rzeczywiscie smakowo przypomina amerykański Ranch? Zakochałam się w smaku będąc właśnie w stanach i nie mogłam odnaleźć go w PL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaju, o ile pamiętam, przepis dostałam od koleżanki, która mieszka w Stanach, ale niestety głowy nie dam, że jest to przepis, którego dokładnie szukasz. Mam nadzieję, że jeśli byś zrobiła, to się nie zawiedziesz, a jeśli będziesz szukać dalej, że podzielisz się swoim przepisem.

      Usuń
  8. Bardzo dobry przepis. Mozna go rowniez robic w wersji bez czosnku i tez smakuje wysmienicie. Jest na pewno zdrowszy niz Ranch z torebki. Ja mieszkajac w Stanach staram sie zastapic "gotowce" i ten przepis bardzo mi podpasowal smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydaje. Pozdrawiam

      Usuń