Puszyste ciasto drożdżowe uformowane w kształcie warkocza ze słodkim nadzieniem z twarożku. Myślę, że oprócz twarożku można dać dodatkowo trochę owoców. Przepis Bajaderki z lekką modyfikacją, która ułatwia pracę z drożdżami świeżymi - rosną w tempie błyskawicznym.
Drożdżowy warkocz z serem
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży (albo 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży)
- 3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki + 2 łyżki cukru
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo 1/8 łyżeczki aromatu waniliowego)
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250g twarożku
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże pokruszyć, zasypać 2 łyżkami cukru, mieszać - w niedługim czasie drożdże będą w postaci płynnej, dodać ciepłe mleko. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć naczynie ściereczką. W ciągu kilku - kilkunastu minut drożdże zaczną pracować, utworzą się bąbelki i rozczyn urośnie.
Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).
Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20cm.
Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części.
Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia.
Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożona pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem (niekoniecznie).
Piec w temperaturze 180 st. C przez okolo 35-40 minut (grzanie dół, bez termoobiegu) , aż warkocze będą ładnie zrumienione. Lekko wystudzić na drucianej siateczce. Można posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
II wersja pieczenia dla bardzo zajętych albo leniwych - wypraktykowana:
Włożyć warkocze do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika (tuż po zaplataniu, posmarowane rozbełtanym jajkiem), piekarnik zostawić otwarty przez ok. 10 minut - ciasto wtedy urośnie. Piekarnik zamknąć, dopiekać jeszcze ok. 30 minut (zależy od piekarnika) - sprawdzać patyczkiem.
bardzo fajnie to zrobilas :))
OdpowiedzUsuńJak na razie, to dla mnie chyba zbyt skomplikowane;) ale chętnie bym zjadła takie cudo:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - ciasto jest pyszne - robiłam je w wersji z marmoladą wieloowocową :)
OdpowiedzUsuńpolecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńwiemy, co dobre. :]
wyszło rewelacyjnie... wydaje sie trudne ale w rzeczywistosci banalnie proste;)
OdpowiedzUsuń