Podobny twarożek jadłam podczas tegorocznej majówki na Podlasiu. Zasmakował mi i postanowiłam odtworzyć ten smak. Pycha!
Składniki:
- 450 g twarożku np. półtłustego 4% tłuszczu
- 4-5 łyżek śmietany 9-12%, ewentualnie pół na pół wymieszanej z jogurtem naturalnym
- 3/4 małego ogórka świeżego (ze skórką)
- pół pęczka szczypiorku (można nawet więcej)
- sól
Wykonanie:
Ogórek (ze skórką) i szczypiorek drobno posiekać (użyłam malaksera), ser biały rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę oraz posiekany ogórek i szczypiorek, posolić. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Takie twrożki są wspaniłe na kromce świeżego pieczywa :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBez pieczywa również i idealne na kolacje.
Usuń