niedziela, 31 maja 2009

Sushi



Jestem niezmiennie zwolennikiem sushi od 8 lat, czyli od kiedy pierwszy raz je spróbowalam. Jesli chodzi o przygotowywane w domu - to mój pierwszy raz. Naprawdę nie taki diabeł straszny. Najważniejszym skladnikiem sushi jest ryz. Przede wszystkim musi byc specjalny do sushi - o odpowiedniej kleistosci. Efekt - prawie jak w restauracji.

Składniki (2 porcje):

250 gram ryżu do sushi
100-150 gram swiezej, surowej ryby np. lososia
4 listki nori (prasowanych alg morskich)
pół awokado
pół swiezego ogórka (dlugosc ok. 12-15 cm)
2 łyżki* gotowego sosu do ryżu SUSHI (lub wlasny sos: mieszanka** octu ryżowego, sosu sojowego i cukru)
opcjonalnie: serek Philadelphia
sok z cytryny - do awokado

sos sojowy, lekki, najlepiej Kikkoman
"chrzan" japoński – WASABI
ewentualnie: marynowany imbir

dodatkowo: specjalna mata do rolowania sushi

Wykonanie:

Ryż należy przygotowac co najmniej na godzinę przed przygotowaniem sushi.

Ryż należy bardzo dokładnie wypłukac w zimnej wodzie - najpierw w garnku, później pod bieżącą wodą w sitku, aż odlewana woda będzie prawie przezroczysta. Następnie należy go odcedzić, zostawiając przez kilka minut na sicie. Dobrze jest kilkanascie razy go lekko podrzucic razem z sitkiem - przyspiesza to odcedzanie. Odsączony ryż zalewamy wodą (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody - najprosciej wsypac ryz do naczynia z podziałką/miarką i dolac tyle wody ile jest ryzu - uwaga: ryz po przeplukaniu zwiększy juz nieco swoją objętosc). Ryż gotujemy, pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 10 minut (nalezy sprawdzac i mieszac, by ryz nie przywarl do dna garnka). Następnie ryż odstawiamy na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, by ryż pochłonął całkowicie wodę.

Letni ryż zalac sosem do ryżu (dałam 2 łyżki), delikatnie wymieszac drewnianą łyżką, przykryc sciereczką, wystudzic do temperatury pokojowej.

Łososia o grubosci 1,5 cm, kroimy w 1 cm pasy. Awokado dzielimy na pół, przekręcamy wokól osi i rozdzielamy połowy. Obieramy jedną połowę awokado ze skórki (drugą - z pestką, skropic sokiem z cytryny by nie zciemniało - nie będzie nam potrzebne, można zrobic z niego np. to). Pokroj w podłużne paski. Ogórka ze skórką dokładnie umyc, podzielic na cztery częsci, usunąc pestki (ma zostac sam miąższ). Pokroic ogórka w podłużne, cienkie paski.

ROLOWANIE SUSHI:

Kładziemy listek nori (mozna tez go przekroic na pół) na srodku maty bambusowej i nakładamy zimny ryż. Układamy ryż na srodku listka pozostawiając marginesy. Odczekujemy 2-3 minuty aby listek nori lekko zmiękł.

Przy dolnej krawędzi ryżu nakładamy pasek ryby, awokado i ogorka.

Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w srodku rulonu, natomiast mata bambusowa musi pozostac na zewnątrz.

Zrolowane sushi kroimy na 6-7 równych częsci.

Podajemy z wasabi i sosem sojowym.

UWAGI: Instrukcję rolowania sushi (razem z obrazkami) widziałam na każdym opakowaniu listków nori.

* należy czytac opakowania sosów, u mnie producent zalecal 3 łyzeczki sosu na filizankę ugotowanego ryżu.

** przepis na wykonanie sosu: wymieszac 7 łyzek octu ryżowego, 1 łyzkę sosu sojowego, 3 łyzki cukru.

8 komentarzy:

  1. łał pięknie Ci wyszlo;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie ci wyszly!!!
    Ja jeszcze obowiazkowo do sushi jem marynowany imbir :))

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję :)

    Gosi@: ja imbiru marynowanego nie lubię, zawsze zostawiam go nietkniętego w restauracjach, także go nawet nie kupiłam do domu

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to mawia Smakosz - mit sushi został obalony ;))

    No to dawaj trochę! A imbiru mogę zjeść cały słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. prawda, łatwizna :)))

    więc po co przepłacac (a w Warszawie ceny sushi są zabójcze, nie wiadomo dlaczego o wiele droższe niż np. w Berlinie czy Wiedniu!)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne ci wyszło - gratulacje :)

    Heh może w końcu też się odważę...
    Czaję się od dłuższego czasu by popełnić sushi w domu :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje sushi prezentuje się cudownie. Ja jeszcze nie dojrzałam do przyrządzania samej sushi, ale jestem coraz bliżej :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja od dawna chce zrobic sushi w domu ale jakos nie moge sie zabrac i boje sie ze nie wyjdzie..
    Twoje jest super..bardzo ladne i pewnie tak samo dobre. Uwielbiam wasabi ♥

    OdpowiedzUsuń