Jestem niezmiennie zwolennikiem sushi od 8 lat, czyli od kiedy pierwszy raz je spróbowalam. Jesli chodzi o przygotowywane w domu - to mój pierwszy raz. Naprawdę nie taki diabeł straszny. Najważniejszym skladnikiem sushi jest ryz. Przede wszystkim musi byc specjalny do sushi - o odpowiedniej kleistosci. Efekt - prawie jak w restauracji.
Składniki (2 porcje):
250 gram ryżu do sushi
100-150 gram swiezej, surowej ryby np. lososia
4 listki nori (prasowanych alg morskich)
pół awokado
pół swiezego ogórka (dlugosc ok. 12-15 cm)
2 łyżki* gotowego sosu do ryżu SUSHI (lub wlasny sos: mieszanka** octu ryżowego, sosu sojowego i cukru)
opcjonalnie: serek Philadelphia
sok z cytryny - do awokado
sos sojowy, lekki, najlepiej Kikkoman
"chrzan" japoński – WASABI
ewentualnie: marynowany imbir
dodatkowo: specjalna mata do rolowania sushi
Wykonanie:
Ryż należy przygotowac co najmniej na godzinę przed przygotowaniem sushi.
Ryż należy bardzo dokładnie wypłukac w zimnej wodzie - najpierw w garnku, później pod bieżącą wodą w sitku, aż odlewana woda będzie prawie przezroczysta. Następnie należy go odcedzić, zostawiając przez kilka minut na sicie. Dobrze jest kilkanascie razy go lekko podrzucic razem z sitkiem - przyspiesza to odcedzanie. Odsączony ryż zalewamy wodą (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody - najprosciej wsypac ryz do naczynia z podziałką/miarką i dolac tyle wody ile jest ryzu - uwaga: ryz po przeplukaniu zwiększy juz nieco swoją objętosc). Ryż gotujemy, pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 10 minut (nalezy sprawdzac i mieszac, by ryz nie przywarl do dna garnka). Następnie ryż odstawiamy na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, by ryż pochłonął całkowicie wodę.
Letni ryż zalac sosem do ryżu (dałam 2 łyżki), delikatnie wymieszac drewnianą łyżką, przykryc sciereczką, wystudzic do temperatury pokojowej.
Łososia o grubosci 1,5 cm, kroimy w 1 cm pasy. Awokado dzielimy na pół, przekręcamy wokól osi i rozdzielamy połowy. Obieramy jedną połowę awokado ze skórki (drugą - z pestką, skropic sokiem z cytryny by nie zciemniało - nie będzie nam potrzebne, można zrobic z niego np. to). Pokroj w podłużne paski. Ogórka ze skórką dokładnie umyc, podzielic na cztery częsci, usunąc pestki (ma zostac sam miąższ). Pokroic ogórka w podłużne, cienkie paski.
ROLOWANIE SUSHI:
Kładziemy listek nori (mozna tez go przekroic na pół) na srodku maty bambusowej i nakładamy zimny ryż. Układamy ryż na srodku listka pozostawiając marginesy. Odczekujemy 2-3 minuty aby listek nori lekko zmiękł.
Przy dolnej krawędzi ryżu nakładamy pasek ryby, awokado i ogorka.
Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w srodku rulonu, natomiast mata bambusowa musi pozostac na zewnątrz.
Zrolowane sushi kroimy na 6-7 równych częsci.
Podajemy z wasabi i sosem sojowym.
UWAGI: Instrukcję rolowania sushi (razem z obrazkami) widziałam na każdym opakowaniu listków nori.
* należy czytac opakowania sosów, u mnie producent zalecal 3 łyzeczki sosu na filizankę ugotowanego ryżu.
** przepis na wykonanie sosu: wymieszac 7 łyzek octu ryżowego, 1 łyzkę sosu sojowego, 3 łyzki cukru.
łał pięknie Ci wyszlo;-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie ci wyszly!!!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze obowiazkowo do sushi jem marynowany imbir :))
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńGosi@: ja imbiru marynowanego nie lubię, zawsze zostawiam go nietkniętego w restauracjach, także go nawet nie kupiłam do domu
Jak to mawia Smakosz - mit sushi został obalony ;))
OdpowiedzUsuńNo to dawaj trochę! A imbiru mogę zjeść cały słoiczek ;)
prawda, łatwizna :)))
OdpowiedzUsuńwięc po co przepłacac (a w Warszawie ceny sushi są zabójcze, nie wiadomo dlaczego o wiele droższe niż np. w Berlinie czy Wiedniu!)
Piekne ci wyszło - gratulacje :)
OdpowiedzUsuńHeh może w końcu też się odważę...
Czaję się od dłuższego czasu by popełnić sushi w domu :P
Twoje sushi prezentuje się cudownie. Ja jeszcze nie dojrzałam do przyrządzania samej sushi, ale jestem coraz bliżej :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa od dawna chce zrobic sushi w domu ale jakos nie moge sie zabrac i boje sie ze nie wyjdzie..
OdpowiedzUsuńTwoje jest super..bardzo ladne i pewnie tak samo dobre. Uwielbiam wasabi ♥