niedziela, 17 maja 2009

Ciasto bardzo czekoladowe




podejście pierwsze* (nie takie kremowe jak wyżej)

Prawie bez mąki. Wilgotne, bardzo czekoladowe w smaku. Pyszne. Przepis zakłada konsumpcję po nocy spędzonej w lodówce, my jedliśmy po kilku zaledwie godzinach i było naprawdę dobre. Brakowało do tego jeszcze lodów waniliowych :) Oryginalny przepis tu.

Ciasto bardzo czekoladowe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady o ok. 70 procentowej zawartości kakao lub czekolady do gotowania [użyłam czekolady o zawartości 74% kakao]
  • 90 g cukru trzcinowego [użyłam 5 płaskich łyżek]
  • 200 g dobrego masła
  • trzy jajka
  • 1 nieco czubata łyżeczka mąki

Wykonanie:

Pokruszoną czekoladę oraz pokrojone na małe kawałki masło włożyć do szklanej miski/garnka oraz rozpuścić na wolnym ogniu w kąpieli wodnej nie doprowadzając do tego, by masa osiągnęła zbyt wysoka temperaturę. Często mieszać. Następnie wsypać cukier, mieszać dokładnie kilka minut (ok. 5), aż cukier się częściowo rozpuści. Zdjąć miskę z gazu.

Do masy czekoladowej dodać rozbełtane jajka, wymieszać dokładnie. Na koniec dodać lekko czubatą łyżeczkę mąki.

Tortownicę (u mnie 21 cm, moim zdaniem może być maksymalnie 24-25, bo ciasta jest mało) wyłożyć pergaminem do pieczenia, wlać masę. Piec w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika). Masa będzie ścięta, także w środku (sprawdzić patyczkiem). Mój piekarnik gazowy piekł 30 minut na górnej półce.


Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, gdy ostygnie włożyć na noc do lodówki.
Wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem.

*DOPISEK: UWAGI

Dwa pierwsze zdjęcia to wypiek koleżanki z tego samego przepisu. Trzecie - mój własny. Jej o niebo lepszy niż mój. Dała bardzo dobrą ciemną czekoladę Carte Noir i masło za 5 zł :) plus kilka płaskich łyżeczek mąki, dodatkowo konsumpcja nastąpiła nie od razu, ale po jednej dobie. Powtórzę to ciasto jeszcze raz by uzyskać efekt koleżanki. Ciasto należało bowiem do kategorii "wypieków wartych swoich kalorii"

5 komentarzy:

  1. O tak, czekoladowe cudo! I masz racje, koniecznie z lodami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie mooocno czekoladowe..
    ale to musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Az słodko mi sie zrobiło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje ciasto zrobiło na mnie wrażenie, a szukałam na necie ciasta czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń