Coś innego w kuchni. Mogą być dodatkiem do dania głównego, ale myślę, że będą też smakować same, z kefirem - zwłaszcza kiedy pojawią się aromatyczne młode ziemniaki. W domu podczas pieczenia przyjemnie pachnie czosnkiem.
Ziemniaki zapiekane - z czosnkiem i ziołami
Składniki:
ziemniaki
czosnek - może być granulowany [dużo]
pieprz
sól
oliwa z oliwek/dobry olej
zioła prowansalskie
sok z cytryny
opcjonalnie świeże zioła np. tymianek, lubczyk
Wykonanie:
Ziemniaki (młode) dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy na ćwiartki lub ósemki - w zależności od wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ziemniaki.
Ziemniaki skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem (dużą ilością), polewamy dość obficie oliwą.
Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 35-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem/widelcem czy są miękkie.
lubię takie pieczone ziemniaki
OdpowiedzUsuńi tą ich chrupiącą aromatyczną skórkę
pieczone na grillu także są pyszne
u mnie by nie przeszly ze wzgledu na skorke, ale obrane... na pewno by zachwycily faceta, a mnie to juz na bank! :-)
OdpowiedzUsuńładne zdjecia pani Nino, pysznie to wyglada, lubie takie polaczenia;-)
OdpowiedzUsuńOj , zjadłabym takie ziemniaczki - wystarczyłby tylko kefir do popicia! :)
OdpowiedzUsuńBrzmia pysznie! Kocham zapiekane ziemniaki, no a jeszcze z czosnkiem! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Właśnie zabieram się za robienie ziemniaczków. Wyglądają pięknie i pewnie tak też smakują. Już się nie mogę doczekać aż się zrobią. ;D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNaprawde pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, ja wczoraj robiłam z tymiankiem ale koniecznie muszę spróbować Twój sposób
OdpowiedzUsuńmożna stosować dowolne aromatyczne zioła, nie trzeba ściśle trzymać się przepisu :)
Usuń