sobota, 11 kwietnia 2009

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami



Dorotus pisała o tej krajance, że jest przesmaczna. Bogactwo bakalii, smak piernika i ten marcepan przełożony powidłami. Już drugi raz zagościła u mnie na Wielkanoc. Krajanka jest bardzo słodka, dlatego kroję ją na miniaturowe kawałki - takie na jeden, dwa kęsy. Można ją piec nawet kilka dni przed Świętami. Długo się przechowuje. Oryginalnie przepis Bajaderki, znaleziony u Dorotus.

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Składniki na ciasto piernikowe:

* 3 i 1/3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* pół szklanki miodu
* 3/4 szklanki cukru
* pół kostki masła (czyli 125 g)
* 1 jajko
* drobno posiekane orzechy w ilości dowolnej (u mnie około pół szklanki)
* skórka pomarańczowa w ilości dowolnej (u mnie około pół szkalnki)
* przyprawy (1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka imbiru, po pół łyżeczki gałki muszkatałowej i goździków, po 1/4 łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego) - można zastąpić przyprawą do piernika

Składniki ma masę z marcepanu:

* 400 g gotowej masy marcepanowej* (wg autorki 225 g, ale wtedy masa jest dość rzadka)
* 2 żółtka
* 1/3 szklanki mąki
* 1 łyżka mleka
* 1 łyżka soku pomarańczowego
* 1 łyżka soku cytrynowego
* 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego [albo aromatu]

Ponadto:

* słoik powideł np. śliwkowych [dałam niecały, najlepiej kwaśnych]
* cukier puder do lukru [ew. także koniak, sok z cytryny]

Wykonanie:


Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło rozgrzać mocno (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).

Masa z marcepanem: wszystkie składniki razem rozetrzeć.

Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła (nie zużyłam całego słoika). Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym (jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką).

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować.

Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z koniakiem, sokiem z cytryny lub wodą.

Zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Długo się przechowuje.

*masę kupuję na Allegro



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze: