Króluje w kuchni mojej mamy, następnie u mnie od lat 90. Zawsze znika w błyskawicznym tempie. Jest pyszna, u mnie bardzo czosnkowa. Świetna do mięs z grilla i na imprezy, zwłaszcza studenckie :) Masła czosnkowego wg tego przepisu używam też do przygotowania łososia w piekarniku lub pstrąga z grilla - wtedy jednak dodaję do masła dodatkowo sól.
Składniki:
kostka miękkiego* masła (200g)
główka małego czosnku albo 5 dużych ząbków
duży pęczek natki pietruszki
opcjonalnie sól
bułka wrocławska (zwana też angielką - w zależności od regionu Polski), można też użyć bagietki
dodatkowo: folia aluminiowa
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący. 200-220 stopni C.
Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
Pieczywo kroimy (ja chętnie kupuję wersję bułki już pokrojoną). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony masłem czosnkowym, układając kolejno kromki na folii aluminiowej - po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu). Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 15 minut (sprawdzając czy masło się stopiło a pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.
*Masło będzie miękkie jeśli wyjmiemy je zawczasu z lodówki, jeśli o tym zapomnimy można zastosować "awaryjny" sposób - wkładam masło na 10-15 sekund do mikrofalówki na standardowe podgrzewanie - masło zmięknie nieco, nie zdążywszy się jeszcze roztopić.
Nino pomysł rewelacyjny. Z pewnością skorzystam :) Na grill wręcz idealne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnino, uwielbiam tak przygotowane bagietki, tyle, ze kroje je nie do konca i wciskam czosnkowe maselko lub z pietruszka... pycha!! nadaje sie nawet samo jako przegryzka! :-)
OdpowiedzUsuńMniam :) Bardzo takie lubię. A przygotwuję dokładnie tak, jak Cudawianki :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna jest taka bułka, nigdy nie robiłam, zawsze kupowałam gotową taka bułkę, ale jednak się skuszę na domowa produkcję. :) Dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Aj! Tez takie robię. :) Najczęściej z okazji rodzinnego grillowania. :) uwielbiam takie bułki i bagietki. :)
OdpowiedzUsuńWitaj Nino, u mnie też goszczą takie bagietki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł podawania ich do grilla. U nas prawie zawsze towarzyszą kremowym zupom. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo z masłem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy bułkę można wcześniej posmarować masłem, zawinąć w folię, a piec za np. 3 godziny?
Czy za bardzo namoknie?
Wiola
oczywiście, że można; można wszystko przygotować nawet dzień wcześniej - nieraz tak robiłam jak spodziewałam się gości
Usuń