wtorek, 10 marca 2009

Sernik z jabłkami z posypką z orzechów włoskich





Jesienno-zimowy sernik z jabłkowym wierzchem i prażonymi orzechami włoskimi. Dobre połączenie smaków. Kremowy sernik nowojorski. Następnym razem dam jednak mniej cukru do masy serowej albo użyję bardzo kwaśnych jabłek na wierzch, których nie udało mi się dostać w okolicy. Cynamon można wymiennie stosować z gotową mieszanką: przyprawą do szarlotki. Przepis z kajetu koleżanki.

Sernik z jabłkami z posypką z orzechów włoskich

Składniki: (miara amerykańska)
1 kubek=1 cup 235 ml [zobacz miarki po prawej stronie bloga]

Ciasto-spód:

  • 1 kubek herbatników typu digestive (100 g)
  • 1/2 kubka drobno posiekanych orzechów włoskich (80 g)
  • 1/4 kubka jasnego cukru brązowego (użyłam cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 kubka masła (ok. 55 g), do roztopienia


Masa serowa:

  • 680-700 g serka kremowego - czyli o zawartości ok. 24 gramów tłuszczu/100 g (użyłam "Serka śmietankowego" MilkLand, kupiony w Tesco, opakowanie po 500 g)
  • 3/4 kubka cukru
  • 4 jajka (wielkość M)
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. kilka kropel aromatu waniliowego)

Wierzch jabłkowy:
  • 1/3 kubka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 kubki obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (ok. 400 g) - mierzonych już w wersji "plasterkowej" (użyłam 4 średnich jabłek)
  • 1/2 kubka pokrojonych orzechów (80 g)

Wykonanie:


Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozpuść masło.

Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Bardzo drobno kruszymy herbatniki i orzechy włoskie (najlepiej malakserem). Mieszamy z cukrem, cynamonem i roztopionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję średnio mokrej bułki tartej. Do formy - tortownicy o średnicy co najmniej 22 cm (najlepiej 25), wyłożonej folią aluminiową, wykładamy przygotowany spód, dociskamy do dna, wykładamy boki tortownicy (starczy mniej więcej na połowę wysokosci tortownicy). Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny - do stwardnienia.

Pieczemy w piekarniku przez 10 minut. Pozwalamy trochę wystygnąć.

Masa serowa: serek i cukier dokładnie wyrabiamy mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.

Wierzch jabłkowy: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki (użyłam malaksera, dlatego plasterki są równe). Cynamon i cukier mieszamy razem. Mieszankę cynamonowo-cukrową i jabłka dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę serową, można lekko docisnąć łyżką. Posypujemy orzechami.

Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik, po tym czasie zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Następnie otwieramy szeroko piekarnik. Po wystudzeniu ciasto dobrze jest włożyć do lodówki.

8 komentarzy:

  1. sernik i szarlotka w jednym
    i jeszcze te pyszne orzechy!
    bardzo efektownie wygląda
    i na pewno cudnie smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto! Nie dość, że wygląda na pyszne, to jeszcze pięknie i wytwornie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, warstwowy sernik, mniam, mniam :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poprosze taka porcje przy najblizszym spotkaniu! Brawo Sister!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ten sernik pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki brat! ten albo inny, cos wybiorę dobrego by Cię zaskoczyć. Na Wielkanoc zrobię (zrobimy) coś specjalnego

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję Asiu, asieja, notme i Casia

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe połączenie, jeszcze nie jadłam takiego sernika. przepis do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń