sobota, 21 marca 2009

Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami



Pyszny sernik, dla mnie zupełnie nowy smak. Idealny w towarzystwie pomarańczy. W smaku bardzo kremowy. Zdecydowanie polecam! Oryginał z książki Anne Wilson, "Czekolada", przepis znaleziony na blogu Dorotus.

Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

Składniki:

Spód:

  • 125 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 40 g zrumienionych i posiekanych migdałów (ja daję zmielone)
  • 70 g stopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru (można pominąć)

alternatywnie [sprawdzone]:

  • 125 g ciastek digestive
  • łyżeczka ciemnego kakao
  • 70 g stopionego masła
  • kilka posiekanych orzechów laskowych

Masa serowa:


  • 500 g Philadelphii, można również użyć twarożku śmietankowego [użyłam serka śmietankowego President]
  • 115 g brązowego cukru [użyłam pół na pół trzcinowego i białego]
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 125 ml śmietanki kremówki - 30 albo 36% tłuszczu
  • otarta skórka z jednej pomarańczy

[moja sugestia: pół łyżeczki ciemnego kakao]

Wykonanie:

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy migdały i stopione masło oraz łyżkę brązowego cukru. Układamy w tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem, schładzamy w lodówce - podczas gdy przygotowujemy masę serową.

Ser miksujemy z cukrem na gładko, dodajemy czekoladę, stopioną na parze* i ostudzoną, jaja, kremówkę**, startą skórkę pomarańczową*** i kakao. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na schłodzony spód.

Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny (z twarogiem innym niż Philadelphia - krócej, około 1h 10 min). Piekłam 1 godz. 20 minut przykryty folią aluminiową, odkryłam sernik na ostatnie 10 minut pieczenia.

Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, udekorować np. wyfiletowanymi pomarańczami.


* czekoladę topię na parze w ten sposób, że do garnka średniej wielkości wlewam wodę, na garnek nakładam żaroodporne naczynie - miskę [o średnicy większej niż garnek, naczynie z czekoladą ma być umieszczone nad wodą], i wytwarzam parę w garnku do roztopienia się czekolady.
** kremówka to śmietana o zawartości tłuszczu 30%
*** zapomniałam kupić pomarańczy, użyłam więc kilku kropel aromatu pomarańczowego i 2 łyżek nalewki pomarańczowej, skórka powinna być bardzo drobno starta na najmniejszych oczkach tarki. Jeśli ktoś nie lubi można pominąć.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

6 komentarzy:

  1. Robiłam go kiedyś na święta, jest boski!:))
    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ni robiłam ani nawet nie jadłam takiego, ale wierzę Majance, że jest boski. Bo tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie robiłąm, ale wygląda pysznie tak czekoladowo. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik i czekolada..
    cudo!
    :-)

    OdpowiedzUsuń