Szybkie, zdrowe, pyszne.
Składniki (na 1 porcję):
rukola - bardzo duża garsć
150-200 gram filetów z kurczaka/indyka
kilka plasterków sera koziego
1/3 papryki czerwonej
1 mały pomidor
kawałek czerwonej cebuli
dressing np. winegret albo oliwa z oliwek+ocet balsamiczny+zioła
Wykonanie:
Rukolę układamy na talerzu. Polewamy dressingiem (ja używam dressingu z oliwy z oliwek i octu balsamicznego z odrobiną wody mineralnej plus zioła sałatkowe). Dodajemy pokrojonego pomidora, paprykę, cebulę, układamy kilka plasterków sera koziego.
Rozgrzewamy patelnię grillową (ja smaruję ją pędzelkiem z oliwą, by ograniczyć ilosć tłuszczu), smażymy kilka minut pokrojony na srednie kawałki filet z indyka, przyprawiony solą, pieprzem, moze być też np. czosnek granulowany.
Gotowe
sera koziego nigdy nie próbowałam chyba
OdpowiedzUsuńale w towarzystwie pysznego grillowanego kurczaka na pewno bym zjadła:-)
Jak dla mnie, idealne polaczenie skladnikow. Przepadam za takimi salatkami! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglada rewelacyjnie! uwielbiam kozi ser:) dodana do ulubionych.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kozim serem,zamienię go raczej na fetę lub jakiś w kawałku typu "sałatkowy". Ogólnie przepis b.fajny
OdpowiedzUsuńjak najbardziej można wymieniać - wedle smaku, nawet może być parmezan (w tym dziugas) czy polski ser długodojrzewający
Usuń