Gotowy w 5 minut.
Składniki [dwie porcje]:
kilkanascie winogron [lub inne owoce np. kiwi]
zimna kremówka [do ubicia] - ok. 70 ml
ekstrakt waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
kakao ciemne
opcjonalnie: cukier
Wykonanie:
Winogrona kroimy na pół, wkładamy do pucharków/kieliszków do wina. Mocno schłodzoną smietanę kremówkę [t.j. 30% tłuszczu] ubijamy na sztywno, dodajemy ekstakt lub aromat waniliowy, delikatnie mieszamy łyżką. Bitą smietanę wkładam do kieliszków, posypuję ciemnym kakao.
Cudownie pyszny deserek!:))
OdpowiedzUsuńnajprostsze desery
OdpowiedzUsuńczęsto stają się najpyszniejsze:-)
Delikatny deserek. :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Tradycyjny, wakacyjny pyszny deserek ! Pięknie podane ;-)
OdpowiedzUsuń