Puszyste, bardzo smaczne racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa!
Poniższy przepis starcza na 4 osoby (19-20 racuchów). Robiłam z połowy porcji. Przepis pochodzi z tej strony.
Racuchy z jabłkami
Składniki:
- 2 1/2 szkl. mąki (ilość zależy od jej wilgotności)
- 2 jaja
- 1 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 dag świeżych drożdży
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- ok. 0,5 dużego jabłka, najlepiej szarej renety
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Mleko podgrzać, dodać do drożdży, wymieszać. Jaja wybić, lekko osolić. Dodać do drożdży mąkę, jajka i wymieszać. Jabłko pokroić na drobne kawałki, ponownie wymieszać z ciastem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
0 komentarze
Prześlij komentarz